Overige soorten glioom

Opticusglioom (graad 1)

Opslaan

Een opticusglioom is een hersentumor die ontstaat in de oogzenuw. De tumor groeit langzaam.

De tumor kan op alle leeftijden voorkomen, maar komt meestal voor bij kinderen onder de 10 jaar. Kinderen met neurofibromatose type 1 hebben meer kans op een opticus glioom dan kinderen die deze ziekte niet hebben.

Symptomen bij een opticusglioom

Een opticusglioom veroorzaakt in het begin vaak geen klachten. Als de tumor groter groeit, komt het oog soms geleidelijk meer naar voren te staan. Ook ontstaan er problemen met zien, zoals wazig zien of maar een deel van de omgeving zijn. 

Een grote tumor kan hormoonstoornissen veroorzaken, zoals een tekort aan groeihormoon, anti-plashormoon of schildklierhormoon. Een erg grote tumor kan een ophoping van vocht in de hersenen (waterhoofd veroorzaken). Dit geeft klachten als hoofdpijn, misselijkheid en braken.

Behandeling en vooruitzichten bij een opticusglioom

De behandeling kan bestaan uit een operatie, bestraling of chemotherapie.  Combinaties van deze behandelingen zijn ook mogelijk. Behandeling is niet altijd noodzakelijk.

De meeste patiënten met een opticus glioom genezen na behandeling, maar er zijn ook patiënten die door de tumor komen te overlijden.

Meer informatie over de behandeling van een opticus glioom vind je op deze websites:

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: december 2019

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.