Onderzoeken bij endeldarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn een aantal onderzoeken nodig om de diagnose endeldarmkanker te stellen. Je krijgt de onderzoeken bij een MDL-arts. Dat is een arts met veel verstand van de darmen en andere spijsverteringsorganen.

Kom je met klachten bij de huisarts, dan probeert hij of zij de oorzaak van je klachten op te sporen. Vaak krijg je een onderzoek van de anus en het laatste deel van de darm. De huisarts voelt hierbij met een vinger aan de binnenkant van je darm, via je anus. Dit heet ook wel een rectaal toucher of rectaal onderzoek.

Lees op deze pagina over:

Bloedonderzoek

De huisarts kan bloedonderzoek aanvragen. Door het bloedonderzoek wordt duidelijk of je bijvoorbeeld bloedarmoede hebt. Bloedarmoede komt regelmatig voor bij endeldarmkanker. Als je bloedarmoede hebt, kan dat een reden zijn om verder onderzoek te doen.

Als de huisarts denkt dat er misschien een tumor in je endeldarm zit, krijg je een verwijzing naar de MDL-arts in het ziekenhuis. Dit is een arts die veel verstand heeft van de spijsverteringsorganen, zoals de darmen.

Ook als de huisarts geen verklaring voor je klachten kan vinden, kun je doorgestuurd worden naar het ziekenhuis voor verder onderzoek.

Blijkt uit het bevolkingsonderzoek darmkanker dat er bloed in de ontlasting zit, dan krijg je ook een oproep voor een onderzoek in het ziekenhuis.

Coloscopie bij endeldarmkanker

In het ziekenhuis onderzoekt de internist of de MDL-arts je verder. Je krijgt meestal eerst een coloscopie. Een coloscopie is een kijkonderzoek waarbij de arts binnen in de darmen kijkt via de anus.

Lees de uitgebreide uitleg over coloscopie bij endeldarmkanker.

Onderzoek naar uitzaaiingen

Als uit de onderzoeken blijkt dat je endeldarmkanker hebt, zijn aanvullende onderzoeken naar uitzaaiingen nodig. De onderzoeken zijn bedoeld om te kijken welk stadium endeldarmkanker je hebt. Zo kan de arts een behandeling voorstellen.

Met een CT-scan kan de arts kijken of er uitzaaiingen zijn in de borstholte of buik. Soms is een echo of een MRI-scan nodig.

Colofon

Met medewerking van:

logo DCCG

DCCG

Dutch Colorectal Cancer Group

Website

Foto Jeanine Roodhart

Dr. Jeanine Roodhart

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

illustratie-arts-man

Dr. Matthijs Kramer

MDL-arts, Maastricht UMC+

illustratie-arts-vrouw

Dr. Rachel van Eijk

MDL-arts, DC Klinieken Breda

illustratie-mensen

Mensen die darmkanker hebben (gehad)

logo MLDS

MLDS

Maag Lever Darm Stichting 

Website

logo NVMDL

NVMDL

Nederlandse Vereniging voor Maag-, darm- en leverartsen

Website

Foto Hans de Wilt

Prof. dr. Hans de Wilt

Chirurg-oncoloog, Radboudumc

Linkedin

logo-stichting-darmkanker

Stichting Darmkanker NL

Patiëntenorganisatie

Website

logo stomavereniging

Stomavereniging

Patiëntenorganisatie

Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2023