Endoscopie bij dunnedarmkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Informatie over verschillende soorten endoscopieën bij dunnedarmkanker:

Een endoscopie is een kijkonderzoek van de dunne darm. Je kunt dit onderzoek krijgen als de arts de binnenkant van de dunne darm wil onderzoeken. Een endoscopie is niet altijd mogelijk. Ook kan de endoscoop niet overal in de dunne darm komen. 

De endoscoop is een lange buigbare slang met een camera eraan. De slang kan via de mond of de anus het lichaam in gebracht worden. Met een endoscopie bekijkt de arts een deel van de binnenkant van de dunne darm. Ook kan hij of zij met de endoscoop een stukje weefsel (biopt) uit de darm weghalen. De patholoog onderzoekt het biopt en kijkt of het goed- of kwaadaardig is. Met de uitslag wordt een definitieve diagnose vastgesteld. 

Lees verder over deze soorten endoscopie bij dunnedarmkanker:

Gastroscopie en colonoscopie

Met een endoscopie via de mond (een gastroscopie) kan het eerste deel van de dunne darm bekeken worden. Een endoscopie waarbij de slang via de anus het lichaam in gaat, brengt het laatste deel van de dunne darm in beeld. Dit heet een coloscopie. 

Dubbelballon-endoscopie

Een gewone endoscoop kan niet bij het middelste deel van de dunne darm komen. Als de arts dat stuk darm binnenin wil bekijken kan dat met een dubbelballon-endoscopie.  
Bij een dubbelballon-endoscopie beweegt de endoscoop vanzelf door de dunne darm. Dit onderzoek wordt niet in elk ziekenhuis uitgevoerd. 

Hoe gaat een dubbelballon-endoscopie
Voor het onderzoek is het belangrijk dat de maag en de darmen leeg zijn. Hiervoor krijg je van tevoren eetinstructies en laxeermiddelen. 

Een dubbelballon-endoscopie lijkt erg op een gewone endoscopie. De camera zit aan een slang en wordt via de mond of de anus in het lichaam gebracht. Zodra de endoscoop in de dunne darm is, zet hij zich vast met ballonnetjes. De dunne darm maakt van zichzelf altijd knijpende bewegingen (peristaltiek) om het voedsel te verplaatsen. Ook de endoscoop verplaatst zich door deze knijpende bewegingen door de dunne darm. Zo kan de arts de hele dunne darm bekijken en een biopt nemen als dat nodig is. 

Videocapsule-endoscopie  

Met een videocapsule-endoscopie kan de arts de dunne darm van binnen bekijken. De camera zit in een capsule en niet aan een slang. De capsule kun je inslikken en poep je na een aantal dagen weer uit. 
Er kan geen biopt worden genomen met dit onderzoek. Een videocapsule-endoscopie is geen standaard onderzoek. Dit onderzoek is dan ook niet in elk ziekenhuis mogelijk. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Geert-Jan Creemers

Dr. Geert-Jan Creemers

Internist-oncoloog, Catharina Ziekenhuis

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: april 2019