Wat is dunnedarmkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Dunnedarmkanker is kanker die in de dunne darm ontstaat. Dunnedarmkanker komt niet vaak voor. Omdat dunnedarmkanker vaak pas laat ontdekt wordt, zijn de vooruitzichten meestal niet goed.

Bij dunnedarmkanker zit er een kwaadaardige tumor (kanker) in de dunne darm. De dunne darm is het eerste stuk van de darm en komt na de maag.

Lees op deze pagina over:

Vooruitzichten bij dunnedarmkanker

Veel mensen die net te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben willen iets weten over hun vooruitzichten. Wat staat er te gebeuren en hoe lang heb ik nog te leven?

Soms is daar iets over te zeggen, maar soms ook niet. De prognose hangt af van verschillende dingen. Bijvoorbeeld van hoe groot de tumor is, of er uitzaaiingen zijn en of de behandeling goed aanslaat.

Wil je weten waar je aan toe bent? Vraag het aan je arts. Die kan misschien meer vertellen.

Bekijk de cijfers over dunnedarmkanker. Goed om te weten: dit zijn gemiddelde overlevingscijfers.

Symptomen van dunnedarmkanker

Het kan lang duren voordat de arts ontdekt dat je dunnedarmkanker hebt.

De meeste mensen met dunnedarmkanker hebben in het begin namelijk geen klachten of alleen  vage klachten. Als de tumor groeit, kun je last krijgen van misselijkheid, een opgeblazen gevoel, vage buikpijn, vermoeidheid of minder zin om te eten.

Lees verder over de symptomen van dunnedarmkanker.

Oorzaken en risicofactoren van dunnedarmkanker

De precieze oorzaak van dunnedarmkanker is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren die de kans groter maken dat je dunnedarmkanker krijgt.

Lees verder over de risicofactoren van dunnedarmkanker.

Soorten kanker in de dunne darm

Dunnedarmkanker ontstaat in het slijmvlies van de dunne darm. De kanker heet dan 'adenocarcinoom van de dunne darm'. De informatie op kanker.nl gaat over dit type kanker in de dunne darm.

Je kunt ook kanker in de dunne darm hebben die niet ontstaat in het slijmvlies. Dan is dat geen dunnedarmkanker. Lees op andere pagina’s over deze andere soorten tumoren in de dunne darm:

Uitzaaiingen bij dunnedarmkanker

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kankercellen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam verder groeien.

Als dunnedarmkanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren, de lever of het buikvlies. Bij ongeveer 3 op de 10 mensen is dunnedarmkanker uitgezaaid op het moment dat ze de diagnose krijgen.

Lees verder over uitzaaiingen bij dunnedarmkanker.

Onderzoeken bij dunnedarmkanker

Als je klachten hebt die door dunnedarmkanker kunnen komen, verwijst de huisarts je naar het ziekenhuis. Hier krijg je eerst onderzoek van je bloed. Wil de arts onderzoeken of er misschien een tumor in de dunne darm zit? Dan krijg je vaak eerst een CT-scan.

Daarna kun je nog meer onderzoeken krijgen. Met de onderzoeken kan de arts vaststellen of het inderdaad om dunnedarmkanker gaat en hoever de ziekte is doorgegroeid.

Lees verder over onderzoeken bij dunnedarmkanker.

Behandeling van dunnedarmkanker

De meeste mensen met dunnedarmkanker krijgen een operatie. De arts haalt de tumor dan weg. Als je uitzaaiingen hebt, krijg je meestal chemotherapie of bestraling.

Lees verder over de behandeling van dunnedarmkanker.

Ziekenhuizen voor dunnedarmkanker

Als je dunnedarmkanker hebt, kun je meestal in een ziekenhuis in de buurt terecht. Zit de tumor aan het begin van de dunne darm, dan moet je misschien voor je behandeling of een deel ervan naar een gespecialiseerd ziekenhuis.  

Lees verder over ziekenhuizen voor dunnedarmkanker.

Gevolgen van dunnedarmkanker

Na de behandeling kun je last hebben van pijn of vermoeidheid. En van klachten als somberheid en angst. Misschien heb je gehoord dat je niet kunt genezen. Daar kun je flink van slag door zijn.

Lees verder over de gevolgen van dunnedarmkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dirkje Sommeijer

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC) en Flevoziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023