Informatie over de dunne darm

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De dunne darm is een onderdeel van je spijsverteringskanaal. De dunne darm is 4-6 meter lang en ligt opgevouwen in je buikholte. Je dunne darm loopt van je maag naar je dikke darm.

Alles wat je eet, komt terecht in je spijsverteringskanaal. Eerst komt het eten via je mond en slokdarm in je maag. Daarna gaat het voedsel verder naar je dunne darm.

De dunne darm haalt de voedingsstoffen uit je eten. Ook is de dunne darm belangrijk bij het regelen van het bloedsuiker, en bij een goede werking van het immuunsysteem.

De dunne darm

Hoe werkt de dunne darm?

De dunne darm bestaat uit 3 delen. Ieder deel van de dunne darm heeft een eigen taak.

Twaalfvingerige darm (duodenum)

De twaalfvingerige darm is het eerste deel van de dunne darm. Hier begint de vertering van je eten. De twaalfvingerige darm zit vol met verteringssappen. Een ander woord voor twaalfvingerige darm is duodenum.

Nuchtere darm (jejunum)

De nuchtere darm is het tweede deel van de dunne darm. De nuchtere darm haalt de voedingsstoffen uit je eten. Deze komen via het slijmvlies in je bloed. Een ander woord voor nuchtere darm is jejunum.

Kronkeldarm (ileum)

De kronkeldarm is het laatste deel van de dunne darm. De laatste voedingsstoffen en sommige vitamines worden hier nog uit je eten gehaald. Wat overblijft van je eten gaat naar de dikke darm. Een ander woord voor kronkeldarm is ileum.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Dirkje Sommeijer

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC) en Flevoziekenhuis

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2023