Solliciteren na kanker - hoe pak je het aan?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Je hebt kanker (gehad), bent behandeld en wilt weer solliciteren. Schrijf je hier er iets over in je brief en cv? Vertel je iets over je ziekteverleden of niet? Hoe presenteer je jezelf? We geven je tips om je verder te helpen.

Lees op deze pagina verder over:

Je hoeft niets te zeggen (volgens de wet)

In de wet staat dat je in een cv of tijdens een sollicitatiegesprek niets hoeft te melden over je gezondheid of ziekteverleden. Werkgevers mogen er ook niet naar vragen.

Je bent wél verplicht om zaken aan te geven die je beperken bij het uitoefenen van de functie. Als je bijvoorbeeld aangepaste werktijden nodig hebt of taken niet kunt uitvoeren, moet je dat melden. Dat hoeft niet meteen tijdens het eerste sollicitatiegesprek, maar wel voor je in dienst treedt. Het arbeidsvoorwaardengesprek kan hiervoor een goed moment zijn.

Wel of niet vertellen dat je kanker hebt gehad?

Op korte termijn lijkt het misschien niet slim om te vertellen dat je kanker hebt gehad. Sommige werkgevers hebben een negatief beeld van de ziekte en vinden het risicovol om iemand in dienst te nemen die kanker heeft gehad.

Op de lange termijn biedt vertellen wel voordelen. Je kunt dan afspraken maken met je nieuwe werkgever. Bijvoorbeeld over aanpassingen in werk(tijden) of werkplek, controles en doktersbezoeken.

Andere redenen om het wel te vertellen zijn:

  • Je hoeft niet te zwijgen over iets wat een grote invloed heeft (gehad) op je leven.
  • Het is prettiger om te werken voor een werkgever die begrip heeft voor je verleden.
  • Wanneer je ziekteverleden je werk beïnvloedt, bestaat de kans dat je nieuwe werkgever je alsnog ontslaat

Wanneer vertellen dat je kanker hebt gehad?

Vertel niet meteen tijdens het eerste sollicitatiegesprek dat je kanker hebt gehad. Overweeg wel open te zijn als het serieus wordt. Vertel wat je misschien niet of minder goed kunt en of er aanpassingen in je werk nodig zijn.

Verwacht je weer op je oude niveau te kunnen functioneren? Dan kun je misschien beter wachten tot het arbeidsvoorwaardengesprek. Of je vertelt het als je de baan al hebt. Later kan ook, na je proeftijd. Zo weet je zeker dat je niet om je ziekteverleden afgewezen wordt.

Sollicitatiebrief: schrijf je daarin dat je kanker hebt gehad?

Houd je brief zakelijk. Schrijf niets over je ziekteverleden, behalve als het een pluspunt is voor de functie. Wil je bijvoorbeeld als verpleegkundige aan de slag, of als projectmedewerker in de zorg, dan kun je overwegen er wel iets over te melden. 

Een gat in je cv door kanker: wat kun je doen?

Door ziekteverlof kan er een ‘gat in je cv’ ontstaan. Om dit minder te laten opvallen, kun je een vaardigheden-cv maken. Dat is een cv zonder tijdslijn. Je beschrijft in dit cv je kennis, opleiding, ervaring en vaardigheden. Ook leg je een link met het functieprofiel in de vacature.

Bekijk hoe een vaardigheden-cv eruit kan zien.

solliciteren na kanker - blog

Tips voor het sollicitatiegesprek 

  • Wanneer je open bent over je ziekte, benadruk dan de positieve kanten ervan. De ziekte heeft je misschien wel veerkrachtiger, sterker en positiever gemaakt. Je hebt er meer zelfkennis van gekregen en hebt zin om weer aan de slag te gaan. Als je dit uitstraalt, laat je  een positieve indruk achter.
  • Breng goed naar voren waarom je de baan graag wilt. Een werkgever laat enthousiasme en motivatie vaak zwaarder wegen dan eventuele beperkingen of noodzakelijke aanpassingen.
  • Wijs de werkgever op de mogelijkheid voor subsidie om jou in dienst te nemen. Het UWV kan hier meer informatie over geven.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Cobi Oostveen

Cobi Oostveen

Bedrijfsarts-consulent oncologie, zelfstandig

LinkedIn

illustratie-deskundige-vrouw

Dr. Angela de Boer

Onderzoeker, Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid

Foto Ton Jenner

Drs. Ton Jenner

Bedrijfsarts-consulent oncologie, Omtrend

Linkedin

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

illustratie-deskundige-vrouw

Gerrie Westeneng

Maatschappelijk werker, LUMC

illustratie-deskundige-vrouw

Mirjam van Belzen

Belangenbehartiger Kwaliteit van leven, NFK

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2019