Na de operatie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Controle van de stoma

Na de operatie komt de chirurg langs om te vertellen hoe de operatie is gegaan. Het stoma wordt de eerste dagen regelmatig gecontroleerd door de (stoma)verpleegkundigen. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kleur van de stoma, de toestand van de huid, de afmetingen van de stoma en de hechtingen. Dit is bedoeld om er op tijd bij te zijn als er complicaties optreden.

Eerste keer kijken

Veel mensen vinden het moeilijk om de stoma voor de eerste keer te zien, ook omdat deze in het begin vaak nog opgezwollen is. Wanneer je wilt, kun je de eerste keer samen met de (stoma)verpleegkundige en een van je naasten kijken. De (stoma)verpleegkundige weet hoeveel impact het kijken naar je stoma kan hebben. Hij of zij kan uitleg geven over de stoma. Wat is er te zien en wat gaat er nog veranderen aan de vorm en de kleur? Je krijgt alle gelegenheid om vragen te stellen.

Stoma zelf verzorgen

De stomaverpleegkundige en afdelingsverpleegkundige helpen je bij het wennen aan de stoma. Ze laten zien hoe je de stoma kunt verzorgen. Je begint daar meteen mee. Wanneer je wordt ontslagen uit het ziekenhuis, ben je in staat om het stoma zelf te verzorgen. Kun je het niet zelf, dan zal de stomaverpleegkundige ervoor zorgen dat dit thuis goed wordt geregeld.

Voordat je naar huis gaat, controleert de stomaverpleegkundige het stoma en informeert of er nog vragen of onduidelijkheden zijn. De stomaverpleegkundige zal uitleggen waar je terecht kunt bij problemen en mogelijke complicaties met het stoma. Ook regelt de stomaverpleegkundige de stomamaterialen die je thuis gaat gebruiken.

Het is aan te raden om tijdens de ziekenhuisopname tenminste eenmaal je partner/naaste mee te laten kijken met de stomazorg. Dit helpt om te leren omgaan met de stoma en vermindert de eventuele onzekerheid.

Telefoontje van de stomaverpleegkundige

Afhankelijk van het ziekenhuis belt de stomaverpleegkundige je binnen enkele dagen na het ontslag op om te vragen hoe het gaat. Je kunt in dit gesprek vragen stellen. Meestal wordt er al bij het ontslag uit het ziekenhuis een afspraak gemaakt voor de eerste nacontrole op de polikliniek.

Naar huis

Er is veel voor je veranderd. Je gaat naar huis met een stoma. Dat zal zeker in het begin best wennen zijn. Je lichaam ziet er anders uit dan voor de operatie. En soms is het even zoeken naar kleding waar je je prettig in voelt. Het verlies van continentie geeft soms een ongemakkelijk gevoel. De stoma -verpleegkundige begeleidt je bij het omgaan met deze gevoelens en kan advies geven.

Eerste nacontrole

Binnen enkele weken na ontslag uit het ziekenhuis kom je voor de eerste nacontrole. Bij deze nacontrole kijkt de chirurg (en de stomaverpleegkundige) of het goed gaat met je en met de stoma. Tijdens dit gesprek kun je ook aangeven wat je ervaringen waren en of de behandeling aan de verwachtingen heeft voldaan.

Vervolgcontroles

In overleg maakt de stomaverpleegkundige afspraken over de vervolgcontroles. Het eerste jaar zijn er altijd nacontroles. Tijdens deze nacontroles kun je de stomaverpleegkundige vragen stellen over:

  • de verzorging van het stoma
  • problemen of complicaties die je ervaart.
  • of je in de thuissituatie ondersteuning nodig hebt
  • het gebruik van het stomamateriaal en eventuele aanpassing van het materiaal
  • voeding, bijvoorbeeld over het voorkomen van gasvorming, verstopping, uitdroging en zouttekort
  • sporten, relaties, seksualiteit, werk, hobby’s, reizen
  • andere vragen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Ton Naber

Maag-darm-leverarts, Tergooi

illustratie-deskundige

Ada Veldink

Stoma-, continentie-, wond- en andrologieconsulent, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Anthony van de Ven

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Gemaakt door Stomavereniging

Laatste update: april 2014