Over mij

Begin van het voorjaar werd het lopen bemoeilijkt door pijn in de heup. De huisarts was stellig met de diagnose slijmbeurs ontsteking en met ontsteking stemmende pijnstillers zouden de dagelijkse wandelingen zo weer voortgezet kunnen worden.

Echter enige verlichting bleef uit en volgens de huisarts was zwaarder materieel nodig. Een injectie in de heup met corticosteroïden.

Inmiddels begonnen de pijnklachten het leven behoorlijk te beheersen, zelfs dusdanig dat de nachtrust er ernstig door verstoord werd.

En zo start een proces bij de orthopedisch chirurg. Foto's, echo's, MRI met en zonder contrast vloeistof en een CT scan en vervolgens een full body pet scan.

Dit valt echter net in een vakantie periode waarbij de ene arts op vakantie gaat en de andere nog moet terugkomen, waardoor er pas over twee weken een vervolg afspraak staat.

Dankzij de huidige technologie en afspraken, worden onderzoeksresultaten met bevindingen al op je persoonlijke ziekenhuis pagina geplaatst.

De bevindingen van de radioloog bij de CT-scan konden regelrecht uit een griezelfilm komen. Daar hoefde je geen arts voor te zijn om dat te begrijpen.

Onderwijl werden de nachten steeds kwalijker en de inmiddels groeiende lijst van pijnstillers konden dit geweld geenszins meer aan.

Zondagochtend kwam het besluit om niet meer op de afspraak van 9 augustus te wachten en is gang gezet naar de spoed eisende hulp in het ziekenhuis in Heerenveen.

Een nuchtere arts, treft een fitte vrolijke man aan en een griezel verhaal in het dossier. Een prikje in de vinger wilde hij eerst en in afwachting op de uitslag volgende een enigszins oppervlakkig gesprek over de klachten.

Toen de assistent spoedig terugkeerde met de ontstekingswaarde van het bloed, bleek dit een bevestiging voor de arts. Zijn antwoord was duidelijk, directe opname is noodzakelijk.

En zo volgt een drukke periode. De vakantie naar Zeeland wordt ingeruild voor een last minute all-inclusief en kamer met zeezicht. Dit laatste bleek toch tegen te vallen aangezien er enkel uitzicht over schoorstenen was.

Een eerste minpunt op Yelp over deze accommodatie. Het animatie team sluit ook niet geheel aan op de verwachtingen. Als je even niet uit kijkt wordt je geprikt, als je naar huis wilt wordt je op de zij vastgesnoerd op een veel te kleine tafel en door een brain-washmachine geduwd en mijn inschrijving voor de animatie activiteit darten eindigt in een heup vol met naalden.

Over de laatste animatie activiteit durf ik nog geen eens te schrijven.

Toch moet gezegd dat in alle gevallen de sfeer prima is, er gelachen is en dankzij de all-inclusief hier en daar ook verzachtende narcotische toedieningen.

Hetgeen de recensie op Yelp dan toch weer wat gunstiger maakt.

En dat dit is dan ook de moraal van het verhaal. Als je zelf de slingers ophangt is niet alleen jou dag een feestje, maar ook van anderen.

Want zo lig je in je bed op een gang geparkeerd tegen de muur, wachtend op transport naar de kamer met zeezicht (want naast het ontbreken van zicht op zee, bleek dit ook een budget kamer, aangezien er nog 3 andere vakantiegangers verbleven). Komt er een mevrouw van het animatie team (herkenbaar aan wit-beige kleding) naar mij toe of het goed gaat.

Ik heb aangegeven dat ik voor straf op de gang ben gezet, omdat je klaarblijkelijk niet in de billen van animatie team leden mag knijpen.

Er volgt uiteindelijk ontslag en mag je weer naar huis. Niet alleen met herinneringen maar ook met een nieuw virtueel horloge.

De uitslagen van de biopsies van de heup en prostaat zijn inmiddels binnen en de diagnose staat vast: uitgezaaide prostaat kanker met een agressiviteit score van 9 (op schaal tot 10). Een ongeneeslijk proces dat met diverse behandelingen wordt vertraagd.

De linker heup is door de uitzaaiing dermate aangetast dat deze geenszins meer belast mag worden, omdat de kans op een breuk groot is, maar ook om de pijn binnen houdbare proporties te houden. Een schema van 13 tabletten per dag ondersteunen hierbij.

De afgelopen dagen ben ik druk aan het experimenteren wat de mogelijkheden zijn met betrekking 'zitten' (alleen lig-zit is haalbaar) en van daaruit te werken.

Met de huidige beschikbare middelen ziet dat er goed uit en dankzij de enorme medewerking en ondersteuning van Plieger kan ik hoogstwaarschijnlijk deze maand ook weer naar kantoor, al is het voor 1 of 2 dagen per week. De rest kan vanuit huis gewerkt worden.

Uiteraard hebben alle behandelingen natuurlijk alle prioriteit hetgeen zeker in het begin intensief zal zijn. Belangrijk bij deze processen is dat je mensen om je heen hebt waaraan je je kunt vasthouden. Dat geldt niet alleen voor je naasten maar ook voor je collega's / werk wat toch een belangrijk onderdeel van je levensdrive uitmaakt.

En daar toont Plieger zijn unieke gezicht! Alles wordt uit de kast gehaald om aan de wens om tussen de behandelingen door productief / werkzaam te zijn tegemoet te komen. En niet alleen dat. Ook de financieel adviseur van Plieger neemt contact op met onze financieel adviseur. Voor mijn vrouw, in het geval dat de pensioen leeftijd niet gehaald wordt.

Het belang van het werk, je jarenlang opgebouwde expertise en de productieve invulling van dagen wordt snel onderschat. Plieger laat zien dat je niet alleen staat en ondanks dat de wereld roept om thuis op een ziekenhuis bed naar de geraniums te kijken, je als volwaardig medewerker behandeld en je wensen goed in overweging neemt.

En zo laten we iedere dag tellen, hangen 's ochtends de slingers op en zoeken naar oplossingen binnen de beschikbare grenzen.

Het leven van de dag is mooi en dat is dan ook de moraal van het verhaal.

Want in veel gevallen is het namelijk nooit genoeg; wie 60 is wil 65 worden, wie 70 wil 75 etc.

Wat je nu beleefd en wat je anderen positief kan inspireren, is geen verloren tijd.

Ten slotte dan toch nog een waarschuwing: boek altijd all-inclusief en ga niet blind op de beloften van accommodaties omtrent uitzicht en invulling van het animatie programma.