Onderzoek en diagnose

Oesofago-gastro-duodenoscopie

Opslaan

Een oesofago-gastro-duodenoscopie is een kijkonderzoek. De arts bekijkt het slijmvlies van de slokdarm, maag en twaalfvingerige darm. Hij gebruikt hiervoor een dunne, buigzame slang waaraan een kleine camera zit. Hij brengt de slang via de mond in de slokdarm, de maag en de twaalfvingerige darm.

Tijdens het onderzoek kan de arts kleine stukjes verdacht weefsel (biopten) of poliepen wegnemen voor onderzoek. Een patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag stelt de arts een definitieve diagnose.
 
Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vooraf niets eet of drinkt, zodat uw maag leeg is.

Verdoving

Veel mensen vinden het onderzoek niet prettig. U kunt daarom met uw arts bespreken of u een roesje kunt krijgen voor dit onderzoek. De arts vertelt u dit van tevoren. Doet hij dit niet, dan kunt u zelf vragen of een roesje mogelijk is.

Meestal bestaat een roesje uit slaapmiddel. Door het roesje voelt u zich meer ontspannen en een beetje slaperig. Ook voelt u minder pijn en angst. Houd er wel rekening mee dat u die dag niet zelf in een auto, op een fiets of met een ander vervoersmiddel kunt rijden.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2015

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Wagner, A. (klinisch geneticus), Dr. Leerdam, M.E. van (MDL-arts)