Bestraling bij kanker in de zwangerschap

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bestraling van kanker in de zwangerschap gebeurt alleen als het kind beschermd kan worden tegen de straling. 

Bestraling is de behandeling van kanker met ioniserende (celdodende) straling. Het doel is kankercellen kapot te maken en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het orgaan waar de tumor zit wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

Wanneer kan bestraling bij kanker in de zwangerschap?

Bestraling bij kanker in de zwangerschap gebeurt alleen als het kind beschermd kan worden tegen de straling. Dit hangt af van de afstand tussen de baarmoeder en het gebied dat bestraald moet worden. Er zijn 2 factoren die deze afstand bepalen: het aantal maanden dat je zwanger bent en het doelorgaan van de bestraling.

Bestraling van het bovenlichaam

Meestal kan bestraling van het bovenlichaam veilig gebeuren tijdens het eerste deel van de zwangerschap. De radiotherapeut schermt de baarmoeder dan af met loden afdekplaten. Die houden de straling tegen.

Later in de zwangerschap komt de groeiende baarmoeder met het ongeboren kind dichter bij het gebied dat bestraald wordt. Bescherming met loden afdekplaten kan dan niet meer. Een klinisch fysicus en radiotherapeut berekenen of bestralen mogelijk is.

Bestraling in het buik- of bekkengebied

Bestraling van de buik, het bekken of de liezen gebeurt nooit tijdens de zwangerschap omdat dan te veel straling bij het kind terecht komt.

Bestraling van het hoofd-halsgebied en de ledematen

Bestraling van het hoofd, de hals en de ledematen is vaak mogelijk tijdens de zwangerschap. Een klinisch fysicus en radiotherapeut berekenen voor de behandeling of bestralen verantwoord is. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Alice van Dijk-Lokkart

Klinisch psycholoog-psychotherapeut, Amsterdam UMC

Foto Mathilde van Gerwen

Drs. Mathilde van Gerwen

Neuropsycholoog, Antoni van Leeuwenhoek en Prinses Máxima Centrum

Linkedin

Logo Stichting STER(K)

Stichting STER(K)

Adviesgroep Kanker in de Zwangerschap

Foto Christianne Lok

Dr. Christianne Lok

Gynaecoloog-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: oktober 2020