Symptomen van uitzaaiingen in de wervelkolom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Uitzaaiingen in de wervels kunnen klachten veroorzaken. De meest voorkomende klacht is pijn in de rug, of in de nek. Heel soms ontstaat er door werveluitzaaiingen een verlamming, of een verstoring in het gevoel.

Uitzaaiingen in de wervels geven in het begin niet altijd klachten. Hoe snel je klachten krijgt, hangt af van:

  • de plek van de uitzaaiing
  • hoe groot de uitzaaiing is
  • of de uitzaaiing de wervel minder stevig maakt
  • of de uitzaaiing op het ruggenmerg of de zenuwen drukt

Rugpijn en nekpijn bij werveluitzaaiingen

Als kanker is uitgezaaid naar de wervels, is de eerste klacht meestal pijn in de rug of de nek. De pijn voelt vaak ‘zeurend’ aan. Dat betekent dat de pijn niet heel heftig is, maar wel aanhoudt.

De pijn kan soms ook aanvoelen alsof er een ‘band’ om je borst of buik zit, die steeds strakker wordt. Ook kan de pijn uitstralen naar de billen, de benen of de armen. Hierdoor kunnen je benen en armen slapper aanvoelen. Je hebt het idee dat er minder spierkracht is.

Contact met de (huis)arts

Heb je kanker (gehad)? En heb je last van rugpijn of nekpijn die steeds erger wordt, of minder kracht of gevoel in je armen of benen? Neem dan snel contact op met je behandelend arts, of met je huisarts. Vertel de huisarts altijd dat je eerder de diagnose kanker hebt gekregen.

Verlamming of dwarslaesie door uitzaaiing in het ruggenmerg

Heel soms groeit een uitzaaiing in de wervel tegen het ruggenmerg. De uitzaaiing geeft dan druk op het ruggenmerg. Dat kan het ruggenmerg beschadigen.

Hierdoor kun je je arm of been minder goed bewegen. Ook kun je last hebben van een doof en slapend gevoel, of van tintelingen. Daarbij kan het lastig zijn om de plas en ontlasting op te houden. Of misschien voel je juist minder aandrang om naar het toilet te gaan.

Herken je deze klachten? Neem dan zo snel mogelijk contact op met je behandelend arts. Als de druk op het ruggenmerg groter wordt, kan er een complete dwarslaesie ontstaan. Dan is beweging van die arm of dat been op dat moment helemaal niet meer mogelijk.

Rugpijn en nekpijn door werveluitzaaiingen ontstaan gemiddeld zo’n 7 weken eerder dan een verlamming of dwarslaesie. Neem daarom bij pijn in de rug of nek altijd contact op met je behandelend arts. Zo kun je meer ernstige klachten zoveel mogelijk voorkomen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Chris Faber

Orthopedisch chirurg, UMCG

Foto Jorrit-Jan Verlaan

Dr. Jorrit-Jan Verlaan

Orthopedisch chirurg, UMC Utrecht

LinkedIn

Foto Nicolien Kasperts

Drs. Nicolien Kasperts

Radiotherapeut-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

Foto Robert van der Wal

Drs. Robert van der Wal

 Oncologisch orthopedisch chirurg, LUMC

Linkedin

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020