Nieuwe ontwikkelingen bij botuitzaaiingen

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Artsen en onderzoekers werken eraan om de behandeling van botuitzaaiingen verder te verbeteren. Een aantal nieuwe ontwikkelingen hierin zijn:

MRI-HIFU voor uitzaaiing in de botten

Een nieuwe behandeling voor botuitzaaiingen is MRI-HIFU. In deze behandeling verhitten geluidsgolven de tumor. De verhitting ontstaat door ultrageluid. De hitte van het ultrageluid maakt de kankercellen kapot. Deze behandeling heet HIFU (high intensity focused ultrasound).

De geluidsgolven met ultrageluid komen uit een apparaat. Ze gaan dwars door de huid heen en komen zo in het bot terecht.

Tijdens deze behandeling lig je in een MRI-scanner. In de scanner zit een apparaatje dat de geluidsgolven uitzendt. Met de MRI-scan kan de arts de precieze plek van de tumor bepalen en de temperatuur van de verhitting blijven meten.

Een aantal Nederlandse ziekenhuizen doet onderzoek met MRI-HIFU. Bespreek met je arts of deze behandeling in jouw situatie kan helpen. En of je een verwijzing kunt krijgen. Lees verder over HIFU.

Radiofrequente ablatie (RFA) bij botuitzaaiingen

Bij een uitzaaiing in een bot kan een behandeling met RFA soms helpen. RFA is een behandeling waarbij de arts de tumor met hitte vernietigt. Radiofrequent betekent dat er gebruik wordt gemaakt van de energie van radiogolven. Ablatie wil zeggen: het vernietigen van weefsel met verhitting.

Om de behandeling uit te voeren, prikt de arts een naald in de tumor. Dit kan via een klein prikgaatje in de huid. Voor de behandeling krijg je eerst een biopsie. Zo kan de arts wat weefsel afnemen en door de rand van het bot komen. Daarna kan de arts de naald plaatsen en de behandeling starten. Bekijk de uitgebreide informatie over RFA.

Focused ultrasound therapy voor uitzaaiingen in de botten

Een andere mogelijke behandeling bij botuitzaaiingen is RFA (zie boven) samen met een CT-scan. Door de CT-scan kan de arts precies zien waar de naald in het bot komt. De naam voor deze behandeling is focused ultrasound therapy.

Vooruitzichten bepalen met patiëntgegevens

Met de gegevens van patiënten met botuitzaaiingen doen artsen wetenschappelijk onderzoek. Zo proberen ze in kaart te brengen en enigszins te voorspellen wat de levensverwachting van iemand met botuitzaaiingen is.

Dit hangt af van een aantal dingen. Zoals de soort kanker, het aantal uitzaaiingen en de conditie van de patiënt. Op basis van deze factoren bekijken de artsen welke soort behandeling voor iemand met botuitzaaiingen het meest geschikt is.

Bestraling na een operatie aan een botbreuk

Door uitzaaiing in de botten wordt een bot zwakker en kan het bot breken. Als er een botbreuk is opgetreden, is vaak een operatie aan het bot nodig.

Soms kan het helpen om na de operatie nog bestraling te geven op het bot. Maar bestraling na de operatie heeft niet bij alle mensen met een botbreuk (door een botuitzaaiing) een meerwaarde.

Artsen onderzoeken bij welke patiënten bestraling na de operatie wel een voordeel oplevert, en bij wie niet. Dit hangt waarschijnlijk ook af van de soort kanker die naar de botten is uitgezaaid. En van welke soort operatie is uitgevoerd.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Joris Ploegmakers

Dr. Joris Ploegmakers

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

Foto Paul Jutte

Dr. Paul Jutte

Orthopedisch chirurg, UMCG

LinkedIn

Foto Robert van der Wal

Drs. Robert van der Wal

 Oncologisch orthopedisch chirurg, LUMC

Linkedin

illustratie-arts-man

Mike Keasberry

Physician assistant orthopedie, UMCG

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Nanna Tiemes

Verpleegkundig specialist orthopedie, UMCG

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2020