Beeldvormend onderzoek

Opslaan

Om de diagnose kanker te kunnen stellen, gebruikt de arts vaak beeldvormend onderzoek. Beeldvormend onderzoek is de verzamelnaam van onderzoeken die een afbeelding van de binnenkant van het lichaam kunnen maken. Zoals een röntgenfoto of een scan. Zo kan de arts in het lichaam kijken.

Waarom een foto of een scan?

Beeldvormend onderzoek kan de precieze plek van de afwijking opsporen. Ook kan de arts zien hoe groot de afwijking is. Daarbij kan duidelijk worden of het om kanker gaat, of om een goedaardige afwijking. Soms zijn met het onderzoek uitzaaiingen te zien.

Soorten beeldvormend onderzoek

Er zijn verschillende beeldvormende onderzoeken beschikbaar:

Ze hebben allemaal hun eigen voordelen en nadelen. De keuze voor een onderzoek hangt af van de soort kanker, waar de afwijking zit en van bepaalde persoonlijke kenmerken. Zoals allergieën en hoe goed de nieren werken.

Iemand meenemen naar de foto of scan

Tijdens deze onderzoeken kun je iemand meenemen die je begeleidt en samen met jou het gesprek met de arts voert. Bijvoorbeeld je partner, familielid of een vriend(in).

Tijdens het onderzoek zelf kan deze persoon niet mee in de onderzoeksruimte. Hij of zij moet buiten wachten totdat je klaar bent.

Zwanger en beeldvormend onderzoek

Ben je in verwachting, bespreek dan met de arts of je een foto of scan kunt krijgen. Lees verder welke onderzoeken mogelijk zijn tijdens de zwangerschap.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2019

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.