Endo-echografie

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Een endo-echografie is een combinatie van een endoscopie en een echografie. Met een endoscopie kijkt de arts met cameraatje aan een slang in het lichaam. Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven.

Een endo-echografie gebeurt vooral bij onderzoek naar het maag-darmkanaal. Zo kan de arts een aantal dingen vaststellen:

  • de plaats en grootte van de tumor
  • of en hoever de tumor is doorgegroeid in de omgeving
  • of er uitzaaiingen zijn in de lymfeklieren in de directe omgeving van de tumor
  • of er uitzaaiingen op andere plaatsen zijn

Andere namen voor dit onderzoek zijn: endosonografie en endoscopische ultrasonografie (EUS).

Hoe gaat een endo-echografie?

De arts schuift een dunne slang via de mond tot in de slokdarm. Soms schuift de arts de slang nog wat verder door, tot aan de maag of het begin van de dunne darm.

Aan de slang zit een lampje, een camera en een echo-apparaatje. Het apparaatje zendt geluidsgolven uit. Deze golven hoor je niet, maar de weerkaatsing (echo) ervan maakt de organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm.

Zo kan de arts heel dichtbij de organen komen en veel details zien. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen op foto’s.

Met de slang kan de arts ook wat weefsel weghalen voor onderzoek.

Voorbereiding op de endo-echografie

Voor het onderzoek moet je nuchter zijn. Dit betekent dat je een paar uur van tevoren niets eet of drinkt, zodat je maag leeg is. Vindt het onderzoek in de middag plaats, dan mag je soms licht ontbijten.

Verdoving bij endo-echografie

De endo-echografie doet geen pijn. Wel geeft het onderzoek een druk in de keel. Als de slang in de keel gaat, kun je de neiging tot kokhalzen hebben.

Vaak kun je een roesje krijgen. Hierdoor voel  je je meer ontspannen, minder angstig en een beetje slaperig. Het roesje bevat een slaapmiddel en pijnstilling.

Ook kun je de keel laten verdoven met een spray. Zo heb je minder neiging om te kokhalzen.

Houd er wel rekening mee dat je die dag niet zelf naar huis kunt. Ook moet je na het onderzoek een paar uur blijven om ‘uit te slapen’. Neem iemand mee die je naar huis begeleidt, ook als je met een taxi of het OV naar huis gaat.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Dennis Vriens

Dr. Dennis Vriens

Nucleair geneeskundige, LUMC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die een vorm van kanker hebben (gehad)

Foto Mark Burgmans

Dr. Mark Burgmans

Radioloog, LUMC

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2020