Bestraling bij wekedelentumoren

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Vooral hooggradige (snelgroeiende) wekedelensarcomen worden behandeld met bestraling. Dit gebeurt voor of na de operatie. Bestraling is soms ook nodig bij intermediaire (minder snelgroeiende) wekedelensarcomen. Dan vindt de bestraling meestal pas na de operatie plaats.

Doel bestraling

Door bestraling vooraf aan de operatie te geven, hoeft de chirurg minder ruim om de tumor heen te opereren. De bestraling heeft namelijk de kwaadaardige cellen die misschien buiten te tumor zaten al uitgeschakeld. Hierdoor is meer sparende chirurgie mogelijk. Ook kan zo in veel gevallen amputatie worden voorkomen. De patholoog kan ook beoordelen hoe de tumor heeft gereageerd op de bestraling.

Je kunt ook bestraling krijgen als de tumor terugkomt op de dezelfde plek als waar je geopereerd bent. Dit heet een lokaal recidief. Bestraling is van een lokaal recidief is alleen mogelijk als je tijdens de eerdere behandeling niet al bestraald bent en de kans klein is dat de tumor middels een operatie alsnog volledig verwijderd kan worden.

Duur van de behandeling

Over het algemeen duurt een bestralingsbehandeling een aantal weken. Je wordt 4 of 5 maal per week bestraald. In die periode krijg je per keer een aantal minuten een dosis straling. Voor bestraling hoef je meestal niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.

Palliatieve bestraling

Bij sommige patiënten met een sarcoom is bestraling de enige toegepaste behandeling. Deze is dan bedoeld om klachten te verhelpen of te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.

Bijwerkingen bestraling bij wekedelentumoren

De bijwerkingen zijn sterk afhankelijk van de plek die wordt bestraald. 

De meeste klachten verdwijnen meestal enkele weken na afloop van de behandeling. Maar sommige mensen merken nog lang na hun behandeling dat zij eerder moe zijn dan voor hun ziekte.

Worden uw armen of benen bestraald, dan begint u tijdens de behandeling al met fysiotherapie en een zelfoefenprogramma. Zo gaat u verstijving tegen en mogelijke andere gevolgen, zoals moeilijker bewegen. De fysiotherapie duurt meestal een aantal maanden. Daarna moet u zelf thuis blijven oefenen.
 
Op de bestralingsafdeling krijgt u gerichte adviezen die ervoor zorgen dat u zo min mogelijk last van de bijwerkingen. 

Bestraling bij kanker

Deze video laat zien hoe uitwendige bestraling in zijn werk gaat.

Hoe werkt bestraling?

Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zoveel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van het lichaam waar de tumor zit of eerst zat wordt bestraald. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie.

De straling komt uit een bestralingstoestel. De straling gaat van buitenaf door de huid heen. De radiotherapeut bepaalt nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar je wordt bestraald. De radiotherapeutisch laborant voert de bestralingen uit.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Frits van Coevorden

Chirurg-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Dr. Neeltje Steeghs

Internist-oncoloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl, Patiëntenplatform Sarcomen

Laatste update: augustus 2016