De diagnose tongkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de eerste onderzoeken krijg je de uitslag. Als het inderdaad om tongkanker gaat, breekt een intensieve periode aan. Iedereen heeft zijn eigen manier om deze boodschap te verwerken en te delen met naasten.

Onzekere periode

Misschien is bij de uitslag al meer bekend over het soort tongkanker en of er uitzaaiingen zijn. Maar meestal zijn daar extra onderzoeken voor nodig. Dan wordt ook duidelijk welke behandelingen het best passen bij jouw situatie.

Er volgt nu dus een onzekere tijd. Het kan een paar weken duren voordat je helemaal weet waar je aan toe bent.

In gesprek met de arts

De diagnose hoor je in een gesprek met de arts. De arts vertelt in welk stadium de ziekte is en welke behandelingen daarbij passen. Dat staat in het behandelplan. Bekijk tips voor het gesprek met de arts.

Ziekenhuizen voor tongkanker

Het is belangrijk dat je een behandeling krijgt in een ziekenhuis dat ervaring heeft met tongkanker. Bekijk welke ziekenhuizen er zijn voor tongkanker.

Casemanager: een vast aanspreekpunt

Tijdens de onderzoeken en behandeling krijg je verschillende behandelaars. Het is dan handig om een vast aanspreekpunt te hebben. Dit heet casemanager. Steeds meer ziekenhuizen werken met casemanagers. Vaak is dit een oncologieverpleegkundige, of een verpleegkundig specialist.

Een casemanager is jouw vaste aanspreekpunt in het ziekenhuis. Hij of zij is verantwoordelijk voor je behandelplan, houdt overzicht over het hele traject en heeft contact met de verschillende behandelaars. Bespreek met de behandelend arts of je een casemanager kunt krijgen.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Gyuri  Halmos

Dr. Gyuri Halmos

Keel-neus-oorarts, hoofd-halsoncoloog, UMCG

LinkedIn

Foto Stijn Keereweer

Dr. Stijn Keereweer

Keel-neus-oorarts, Erasmus MC

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die tongkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021