Operatie van de ondertongspeekselklier

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De operatie van ondertongspeekselklier vindt onder algehele narcose plaats. Hiervoor is een korte opname (2 tot 3 dagen) in het ziekenhuis noodzakelijk. 

De KNO-arts maakt een snee van enkele centimeters onder de tong. Daarna verwijdert hij de hele speekselklier via de mond. 

Vlakbij de ondertongspeekselklier bevinden zich de afvoerbuis van de onderkaakspeekselklier en de gevoelszenuw van de tong. Er bestaat een kans dat deze tijdens de operatie beschadigd raken. Dit hangt af van de grootte van de tumor en dus van de uitgebreidheid van de operatie.

Vaak is ook verwijdering van de halslymfeklieren nodig. Omdat er kans bestaat op uitzaaiing(en) van de tumor naar deze lymfeklieren.

De operatie duurt ongeveer 1 uur. Na de operatie volgt meestal bestraling.

Gevolgen van de operatie

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan, zoals een nabloeding of een infectie van de wond. Een andere complicatie is zenuwbeschadiging. Deze kan ontstaan wanneer een zenuwtakje van de aangezichtszenuw dat naar de mondhoek gaat, wordt beschadigd. U kunt uw mondhoek dan enige tijd minder goed bewegen. Meestal verbetert dit na enkele weken tot maanden.

Colofon

Met medewerking van:

Dr. Arvid Kropveld

Keel-neus-oorarts, ETZ

Drs. Stijn van Weert

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: januari 2015