Onderzoek en diagnose

Onderzoek en diagnose bij schildklierkanker

Opslaan
Heeft u symptomen die kunnen passen bij schildklierkanker, ga dan naar uw huisarts. De huisarts onderzoekt uw hals om vast te stellen of de lymfeklieren in de hals vergroot zijn. En hij voelt of er afwijkingen aan uw schildklier zijn.

Vermoedt uw huisarts dat de klachten komen doordat uw schildklier niet goed werkt? Dan laat hij uw bloed onderzoeken. Daaruit kan hij aflezen of uw schildklier misschien te snel of te langzaam werkt. Soms laat uw huisarts een echografie van de schildklier maken. Hiermee kan hij afwijkingen van de schildklier zien.

Heeft u een knobbel in uw hals of schildklier, dan kan de huisarts u verwijzen naar een specialist voor verder onderzoek. Meestal is dit een internist-endocrinoloog. Deze arts onderzoekt u uitgebreider.

U kunt de volgende onderzoeken krijgen:

Operatie

Soms geeft de punctie niet genoeg informatie om te bepalen of de tumor goed- of kwaadaardig is. Dan kan de arts eerst de helft van de schildklier verwijderen. De operatie is dan bedoeld om het verwijderde weefsel onder de microscoop te onderzoeken. De patholoog kijkt vooral naar samenhang van de tumorcellen met de omgevende cellen.

Bij ongeveer 1 op de 10 patiënten is het nodig een deel van de schildklier te verwijderen om met zekerheid vast te stellen of er schildklierkanker is.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: augustus 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Prof. dr. Links. T.P. (endocrinoloog), Dr. Netea-Maier. R.T. (endocrinoloog), Dr. Keizer, B. van (nucleair geneeskundige), Haften, A. van (ervaringsdeskundige)