HIPEC bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Als je PMP hebt, stelt de arts je mogelijk een behandeling met CRS-HIPEC voor. Bij de meeste mensen met PMP is dit een geschikte behandeling.  

De behandeling bestaat uit twee delen.

Tijdens deze behandeling verwijdert de chirurg eerst het slijm en andere afwijkingen tijdens een operatie. Soms moeten ook (delen van) organen verwijderd worden door de verklevingen in de buik door het slijm. Zo kan een stuk van de darm verwijderd moeten worden, de milt of de eierstokken. Dit deel gaat over de operatie en wordt afgekort met “cytoreductieve chirurgie” ofwel CRS. Daarna wordt de buik gespoeld met warme chemotherapie, de naam hiervoor is Hypertherme Intra PEritoneale Chemotherapie (HIPEC). 

CRS-HIPEC is een grote en ingewikkelde behandeling met een aantal risico’s. De arts bespreekt met je of je in aanmerking komt voor deze behandeling. De chirurg zal dan de operatie uitgebreid met je bespreken.  

Als de PMP terugkomt, is het soms mogelijk om opnieuw een behandeling met CRS-HIPEC te krijgen. 

Hoe gaat de behandeling?

De chirurg verwijdert eerst tijdens een operatie zoveel mogelijk slijm en zichtbare tumorcellen uit de buikholte. Deze operatie heet cytoreductieve chirurgie (CRS). De chirurg maakt daarvoor een snee in de buik van het borstbeen tot het schaambeen. Tijdens de operatie verwijdert de arts het buikvlies. Hij of zij snijdt het slijm los van de organen waar het aan vast zit. Als de PMP erg uitgebreid is, is het nodig om organen of stukken van organen in de buik te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een deel van de darm, milt, galblaas, maag, baarmoeder of de eierstokken. 
Vaak haalt de chirurg de blinde darm weg tijdens de operatie.

De HIPEC

Na het weghalen van het weefsel spoelt de arts de buikholte met warme vloeistof met daarin een hoge dosis chemotherapie. Dat is de HIPEC-behandeling. De HIPEC-behandeling is bedoeld om de slijmvormende cellen die nog in de buikholte zitten te verwijderen. Daardoor is de kans dat de behandeling slaagt groter.  

Gevolgen van de behandeling

De behandeling van PMP is een ingewikkelde en zware ingreep. Daarom is de kans op complicaties relatief groot. Na de behandeling verblijf je meestal voor een paar dagen op de Intensive Care.

De meest voorkomende complicaties na de behandeling zijn:
•    longontsteking
•    blaasontsteking
•    ontsteking van de wond
•    ontsteking in de buik
•    (tijdelijk) slechter werken van de maag en darmen

De operatie heeft ook gevolgen voor de langere termijn. Vooral als er organen of stukken van organen in de buik verwijderd zijn. Lees verder over de gevolgen van PMP

Terugkeer van PMP

Na de behandeling van PMP kan PMP terugkomen. Daarom moet je na de behandeling regelmatig op controle komen. Als er weer slijm in de buikholte zit, krijg je meestal opnieuw een behandeling met CRS-HIPEC. Dit kan niet altijd, bijvoorbeeld als de vorige CRS-HIPEC-behandeling te kort geleden was. 

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

illustratie-arts-man

Dr. Arend Aalbers

Chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Illustratie mensen

Mensen die pseudomyxoma peritonei hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Patricia Bottenberg

Verpleegkundig specialist gastro-enterologie, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019