Behandeling van pseudomyxoma peritonei (PMP)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Als je pseudomyxoma peritonei hebt, krijg je waarschijnlijk een operatie met een HIPEC-behandeling. Heel soms krijg je chemotherapie via een infuus. Samen met je arts bespreek je wat in jouw situatie de beste behandeling is.

Lees op deze pagina over:

En over:

Operatie met HIPEC bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

De meeste mensen met pseudomyxoma peritonei krijgen een zware operatie. Deze behandeling heet ook wel CRS-HIPEC.

De operatie bestaat uit twee delen. Eerst verwijdert de chirurg het slijm en alle andere afwijkingen uit je buikholte. Dit heet CRS: cytoreductieve chirurgie. Direct daarna spoelt de chirurg je buikholte met warme chemotherapie. Dit is de HIPEC-behandeling.

Lees verder over een operatie met HIPEC bij pseudomyxoma peritonei.

Chemotherapie bij pseudomyxoma peritonei (PMP)

Kun je geen operatie met HIPEC-behandeling krijgen? Dan is misschien chemotherapie via een infuus een mogelijke behandeling. Sommige mensen met hooggradige PMP kunnen deze behandeling krijgen. Het doel van de behandeling is om de ziekte te remmen.

Lees verder over chemotherapie bij pseudomyxoma peritonei.

Behandeling van teruggekeerde pseudomyxoma peritonei (PMP)

Na de behandeling kan pseudomyxoma peritonei terugkomen. Dan krijg je meestal opnieuw een behandeling.

Heb je weer slijm in je buikholte? Dan krijg je misschien weer een operatie met HIPEC. Dit kan niet altijd, bijvoorbeeld als de vorige HIPEC te kort geleden was of als je niet fit genoeg bent.

Als een operatie met HIPEC niet kan, kun je soms wel chemotherapie via het infuus krijgen. Of je krijgt een minder zware operatie waarbij de chirurg wel het slijm verwijdert maar je geen HIPEC-behandeling krijgt.

Als je twijfelt over een behandeling

Een behandeling is niet verplicht. Je hebt altijd de keuze om niet te starten met een behandeling. Je kunt ook stoppen met een behandeling. Twijfel je over een (verdere) behandeling? Praat erover met je arts of verpleegkundige. Lees meer over als je twijfelt over een behandeling.

Je keuzes en rechten als patiënt

Als kankerpatiënt heb je een aantal keuzes. Ook heb je een aantal rechten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welk ziekenhuis je onderzocht en behandeld wilt worden en je mag een second opinion aanvragen.

Lees meer over de keuzes en rechten die je hebt als kankerpatiënt.

Ziekenhuizen bij pseudomyxoma peritonei

Pseudomyxoma peritonei is zeldzaam. Daarom moet je misschien voor je behandeling naar een gespecialiseerd ziekenhuis. Bekijk de ziekenhuizen voor pseudomyxoma peritonei.

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

Illustratie mensen

Mensen die PMP hebben (gehad)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: maart 2024