Wat is pseudomyxoma peritonei (PMP)

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Pseudomyxoma peritonei (PMP) is een erg zeldzame vorm van kanker. Per jaar krijgen in Nederland ongeveer 30 mensen deze diagnose.

Bij PMP zit er slijm en cellen die slijm maken in de buikholte en op het buikvlies. Het slijm en de slijmvormende cellen ontstaan bijna altijd vanuit een gezwel in de blinde darm. Heel soms ontstaat PMP ergens anders: in de eierstokken, de blaas, alvleesklier of de darm. 

Pseudomyxoma betekent ‘tumoren waar veel slijm in zit’ en peritonei betekent ‘van het buikvlies’. 

Hoe ontstaat PMP?

In de blinde darm kan een gezwel ontstaan van cellen die heel veel slijm maken. Het gezwel is meestal maar een paar centimeter en vult zich met slijm. Door het slijm komt er druk op het gezwel en barst het uiteindelijk open. De slijmvormende cellen verspreiden zich door de hele buikholte. 

In de buik gaan de cellen op het buikvlies zitten en delen ze zich verder. Zo komen er steeds meer slijmvormende cellen en slijm in de buik. Uiteindelijk leidt dit tot de ziekte PMP.   

Door de ophoping van slijm in de buikholte kunnen allerlei klachten ontstaan. PMP wordt meestal ontdekt als de buik steeds dikker wordt. Lees verder over de klachten bij PMP

Risicofactoren

De oorzaak van PMP is niet bekend. Ook zijn er geen factoren bekend die de kans om PMP te krijgen vergroten. PMP is niet erfelijk. Kanker is niet besmettelijk en PMP ook niet.   

Uitzaaiingen 

Bij PMP kan het slijm en de cellen in de buik op allerlei organen terecht komen. Het slijm gaat dan vaak op de buitenkant van de organen zitten. Bijvoorbeeld op de darm, de milt, de maag, de lever of de eileiders. Het slijm kan ook in de eierstokken terechtkomen.

Mensen met PMP hebben bijna nooit uitzaaiingen in organen buiten de buik. Heel soms komen uitzaaiingen in de borstkas voor.  

Colofon

Met medewerking van:

Contactgroep PMP

illustratie-arts-man

Dr. Arend Aalbers

Chirurg, Antoni van Leeuwenhoek

Foto Ignace de Hingh

Dr. Ignace de Hingh

Chirurg, Catharina Ziekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-vrouw

Drs. Laura Legué

Arts-assistent interne geneeskunde, Catharina Ziekenhuis 

Illustratie mensen

Mensen die pseudomyxoma peritonei hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

illustratie-verpleegkundige-vrouw

Patricia Bottenberg

Verpleegkundig specialist gastro-enterologie, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2019