Urethrocystoscopie bij plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij klachten zoals bloed in de urine of een bloederige afscheiding uit de plasbuis krijg je een urethrocystoscopie. Dit is een kijkonderzoek van de blaas en de plasbuis.

De arts kijkt of er afwijkingen zitten in de blaas en de plasbuis. Ziet de arts een afwijking, dan neemt hij of zij soms 1 of meer stukjes weefsel weg uit de afwijking. Dit heet een biopsie. Een patholoog onderzoekt het weefsel in het laboratorium.

Hoe gaat het onderzoek?

De arts gebruikt een flexibele slang waaraan een kleine camera zit met een lens. Dit is een cystoscoop. De arts schuift de cystoscoop via de plasbuis tot in de blaasholte. Tijdens het inbrengen bekijkt de arts de binnenkant van de plasbuis. Het onderzoek is niet pijnlijk, maar de meeste mensen vinden het onprettig. 

Om de plasbuis glad en minder gevoelig te maken, brengt de arts eerst een gel in de plasbuis. In deze gel zit een verdovend middel, zodat het inbrengen van de cystoscoop zo min mogelijk pijn doet. 

Via de cystoscoop brengt de uroloog steriel water in de blaas. Zo kan hij of zij de blaas en plasbuis beter bekijken. Je kunt daardoor het gevoel hebben dat je moet plassen. 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020