Informatie over de plasbuis

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

De plasbuis heet ook wel urinebuis of urethra. De plasbuis loopt van de blaas naar buiten. Het bovenste deel van de plasbuis ligt in de buurt van de blaas. Het onderste deel van de plasbuis ligt in de buurt van het plasgaatje. 

Plasbuis bij de man

Bij mannen is de plasbuis ongeveer 20 cm lang. De plasbuis loopt van de blaas tot aan het uiteinde van de penis. Een deel van de plasbuis gaat door de prostaat heen. 

Rondom het bovenste deel van de plasbuis liggen de prostaat en de sluitspier. Verderop in de penis liggen de zwellichamen die de erecties veroorzaken, bovenop de plasbuis. 

Bij mannen komen plas en sperma uit hetzelfde gaatje. Het sperma gaat dus ook door de plasbuis, vanaf de prostaat (de zaadheuvel). 

De plasbuis bij de man

De plasbuis loopt van de blaas tot aan het uiteinde van de penis. Een deel van de plasbuis gaat door de prostaat heen.

Plasbuis bij de vrouw

Bij vrouwen is de plasbuis een stuk korter: ongeveer 3 cm lang. De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening (het plasgaatje) ligt tussen de clitoris en de vagina.

Vrouwen hebben een korte plasbuis. Daardoor zijn ze gevoeliger voor besmettingen en infecties van de blaas. Vrouwen krijgen bijvoorbeeld vaker een blaasontsteking dan mannen. 

De plasbuis bij de vrouw

De plasbuis loopt vanuit de blaas naar de vulva. De opening van de plasbuis ligt net boven de ingang van de vagina.

Urotheel

De binnenkant van plasbuis is bedekt met slijmvlies (urotheel). Dit slijmvlies bedekt ook de binnenkant van de blaas, de urineleider en het nierbekken. 

De meest voorkomende soort plasbuiskanker ontstaat uit urotheelcellen. Kanker in deze cellen heet urotheelcelcarcinoom. Lees verder over urotheelcelcarcinoom van de plasbuis en over andere soorten plasbuiskanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020