Urinestoma bij plasbuiskanker
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonIs je plasbuis of blaas tijdens een operatie weggehaald? Dan kan je plas (urine) niet meer uit je penis of vagina naar buiten. Je krijgt dan een urinestoma. Je plas komt dan niet meer naar buiten via je penis of vagina. Maar via een uitgang in je buik.
Lees verder op deze pagina over:
- Soorten stoma’s
- Urinestoma (Brickerstoma)
- Urinereservoir (pouch)
- Stomaverpleegkundige
- Leven met een urinestoma
Soorten urinestoma's
Er zijn 2 soorten urinestoma’s:
- urinestoma (Brickerstoma)
- urinereservoir (pouch)
Samen met je arts bespreek je welk soort stoma voor jou het beste is.
Urinestoma (Brickerstoma)
Bij een urinestoma komt je plas in een plastic opvangzakje. Dit zakje plak je op de huid rond de stoma met een soort sticker. Je leegt het zakje als het vol is.
Lees op stomavereniging.nl verder over een urinestoma.
Urinereservoir (pouch)
Een pouch maakt de arts tijdens een operatie in je lichaam. Het is een soort zakje dat je plas opvangt, gemaakt van je dunne darm. Er zit een klepje op, zodat je plas er niet vanzelf uitgaat. Je hebt aan de buitenkant dus geen zakje. Er zit een kleine opening op je buik. Daar kan je plas naar buiten als je de pouch leeg maakt.
Je leegt de pouch om de 3 tot 4 uur. Dit doe je met een katheter. De stomaverpleegkundige in het ziekenhuis leert je hoe dat moet.
Lees op stomavereniging.nl verder over een urinestoma (pouch).
Stomaverpleegkundige
In veel ziekenhuizen werken stomaverpleegkundigen. Zij geven informatie en hulp aan mensen met een stoma of nieuwe blaas.
De stomaverpleegkundige leert je omgaan met de stoma. Ook thuis kun je nog steeds met vragen of problemen bij deze verpleegkundige terecht.
Leven met een urinestoma
Heb je een urinestoma nodig? Dat heeft invloed op je leven. Voor iedereen kan dit anders voelen. Op stomavereniging.nl lees je meer over leven met een stoma.