Plasproblemen bij plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Na de behandeling van plasbuiskanker is het mogelijk dat je problemen krijgt bij het plassen. Voor sommigen is het moeilijk om de plas op te houden. Anderen hebben problemen om de urine naar buiten te laten gaan. Laat dit altijd meteen aan je arts of verpleegkundige weten. De klachten kunnen tijdelijk zijn en weer overgaan, of ze zijn blijvend. 

Urineverlies (incontinentie)

Sommige mensen hebben na de operatie moeite om de plas op te houden (incontinentie). Dit komt vooral voor bij lichamelijke inspanning, zoals springen, hardlopen of zwaar tillen. Maar ook niezen, hoesten, opstaan en gaan zitten kunnen urineverlies veroorzaken.

Aan incontinentie is vaak meer aan te doen dan je denkt. Je arts kan je doorsturen naar een fysiotherapeut. Die kan je helpen om de spieren van de blaas en bekkenbodem te trainen.

Moeite bij het plassen

Soms is de plasbuis door de operatie smaller geworden. Hierdoor heb je moeite om je plas naar buiten te laten lopen. Een kleine operatie om de plasbuis wijder te maken, kan dan een oplossing zijn. Vraag je arts om meer informatie.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020