TURT bij plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Een transurethrale resectie van de tumor (TURT) kan een behandeling zijn wanneer de tumor nog klein is en alleen in de slijmvlieslaag van de plasbuis zit. Het gaat dan om een tumor in stadium Tis of Ta.

Hoe gaat een TURT?

Een TURT is een operatie waarbij de uroloog de tumor wegschraapt uit de plasbuis met een dunne, metalen draad. Deze draad heet een lis. De uroloog brengt de lis in de plasbuis. Dit gebeurt via een holle buis waaraan een kleine camera met een lens zit. Dat is de cystoscoop. 

Door de draad wordt een elektrische stroom geleid. Hiermee snijdt de arts de tumor weg. Soms kan dat in één keer, soms moet het laagje voor laagje.

Tijdens de operatie krijg je een spoeling van de plasbuis. Het spoelwater wordt opgevangen en gezeefd om de weggesneden stukjes weefsel te verzamelen.

Het tumorweefsel gaat naar een patholoog. Deze onderzoekt het weefsel onder de microscoop en weet zo hoe agressief de tumor is.

Voor een TURT word je opgenomen in het ziekenhuis. De operatie gebeurt onder plaatselijke verdoving met een ruggenprik of onder narcose. 

Gevolgen van een TURT bij plasbuiskanker

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan. Na een TURT kun je last krijgen van:

Bloed en stolsels in de urine, waardoor plassen moeilijk gaat

Je krijgt dan een blaaskatheter. Dat is een slangetje dat via de plasbuis in de blaas wordt ingebracht. Via de katheter kan de blaas worden gespoeld om bloed(stolsels) naar buiten te krijgen. De katheter gaat eruit als er geen bloedstolsels meer in de urine zitten.

Een urineweginfectie

Een urineweginfectie is een infectie of ontsteking van het slijmvlies aan de binnenkant van de urinewegen. De urinewegen bestaan uit de nieren, urineleiders, de blaas, de plasbuis en bij mannen de prostaat.

Soms gaat de infectie samen met koorts. Hiervoor kun je antibiotica krijgen. 

Ontstekingen

Dit kan tot lang na de operatie. Bij mannen is dat soms een bijbalontsteking. Hier zijn antibiotica voor.

Vernauwing van de plasbuis (bij mannen)

Mannen kunnen tot lang na de operatie een vernauwing van de plasbuis krijgen. Soms is dan een operatie nodig om de vernauwing te verhelpen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020