Soorten plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Er zijn verschillende soorten plasbuiskanker. Plasbuiskanker kan namelijk in verschillende soorten cellen ontstaan. De meeste mensen met plasbuiskanker hebben een urotheelcelcarcinoom (zie verderop).

Soms komen andere soorten kanker in de plasbuis voor, zoals plaveiselcelcarcinomen en adenocarcinomen. De prognose verschilt per soort. De behandeling is voor het grootste deel gelijk.

Hieronder lees je meer over de verschillende soorten plasbuiskanker:

Urotheelcarcinoom van de plasbuis

Ruim de helft van de mensen met plasbuiskanker heeft een urotheelcarcinoom (overgangscelcarcinoom). Deze tumor ontstaat uit urotheelcellen. Urotheelcellen bekleden de binnenkant van de blaas, urineleiders en het nierbekken.

Bij vrouwen ontstaat een urotheelcarcinoom in het deel van de plasbuis dat dicht bij het plasgaatje ligt. Bij mannen ontstaat deze tumor in het deel van de plasbuis dat door de prostaat gaat.

Een urotheelcarcinoom van de plasbuis kan laaggradig of hooggradig zijn. Een laaggradige tumor groeit langzaam, een hooggradige tumor groeit snel.

Plaveiselcelcarcinoom van de plasbuis

Een plaveiselcelcarcinoom van de plasbuis ontstaat uit plaveiselcellen in de plasbuis. Ongeveer 2 van de 10 mensen met plasbuiskanker heeft deze vorm.

Bij vrouwen ontstaat een plaveiselcelcarcinoom uit plaveiselcellen in het deel van de plasbuis vlakbij de blaas. Bij mannen ontstaat deze tumor in het deel van de plasbuis dat in de penis ligt.

Een plaveiselcelcarcinoom van de plasbuis kan laaggradig of hooggradig zijn, of intermediair. Een intermediaire plasbuistumor groeit gemiddeld snel.

Adenocarcinoom van de plasbuis

Een adenocarcinoom van de plasbuis begint in de kliercellen die rondom de plasbuis zitten. Deze cellen produceren slijm. Ongeveer 1 tot 2 van de 10 mensen met plasbuiskanker heeft deze vorm.

Een adenocarcinoom van de plasbuis kan laaggradig of hooggradig zijn, of intermediair. Een intermediaire plasbuistumor groeit gemiddeld snel.

Andere soorten plasbuiskanker

Heel soms komen andere soorten kanker voor, zoals sarcoom en melanoom. De prognose verschilt per soort. De behandeling is voor het grootste deel van de soorten gelijk. Je arts kan je hier meer over vertellen.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020