Wat is plasbuiskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij plasbuiskanker ontstaat er kanker in de plasbuis. De plasbuis is de afvoerbuis voor de urine. De plasbuis loopt vanaf de blaas naar buiten. Plasbuiskanker heet ook wel urethrakanker of urethracarcinoom. 

Kanker in de plasbuis kan ook ontstaan doordat een andere soort kanker in de plasbuis is gegroeid, bijvoorbeeld blaaskanker of nierbekkenkanker. Maar dan heet het geen plasbuiskanker. Deze informatie gaat alleen over kanker die in de plasbuis zelf is ontstaan. 

Hoe vaak komt plasbuiskanker voor?

Plasbuiskanker komt heel weinig voor. In 2023 kregen 28 mensen deze soort kanker. De meesten zijn ouder dan 75 jaar. Bij mannen komt plasbuiskanker relatief vaker voor dan bij vrouwen.

Symptomen van plasbuiskanker

De eerste symptomen van plasbuiskanker zijn plasklachten, bloed in de urine of een bloederige afscheiding uit de plasbuis. Soms zit er een knobbel of verdikking rond de vagina of de penis, of een knobbel of zwelling in de lies. 

Lees meer over de symptomen van plasbuiskanker.

Risicofactoren van plasbuiskanker

De precieze oorzaak van plasbuiskanker is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren bekend die de kans op plasbuiskanker groter maken. De belangrijkste zijn: eerder blaaskanker hebben gehad en een langdurige ontsteking van de plasbuis. 

Lees verder over de risicofactoren van plasbuiskanker.

Urotheelcarcinoom en andere soorten plasbuiskanker

Er zijn verschillende soorten plasbuiskanker. Ruim de helft van de mensen met plasbuiskanker heeft een urotheelcelcarcinoom. Deze soort plasbuiskanker ontstaat uit urotheelcellen. Urotheelcellen bekleden de binnenkant van de blaas, urineleiders en het nierbekken. Deze informatie gaat vooral over deze soort plasbuiskanker. 

Lees meer over soorten plasbuiskanker.

Plek van de tumor in de plasbuis

Een tumor kan op verschillende plekken in de plasbuis ontstaan. De plek van de tumor in de plasbuis zegt iets over de mogelijke behandelingen en over de vooruitzichten. 

Een tumor in het onderste deel van de plasbuis groeit meestal langzaam.  Bij vrouwen is dit dicht bij het plasgaatje. Bij mannen is dit in het deel van de plasbuis dat door de penis loopt. Een tumor in het andere deel van de plasbuis, dichtbij de blaas, groeit meestal sneller. 

Doorgroei en uitzaaiingen van kanker in de plasbuis

Plasbuiskanker kan snel doorgroeien naar weefsels rond de plasbuis. Bij mannen is dat bijvoorbeeld naar de penis en de prostaat. Bij vrouwen naar de blaas en de vagina. Als plasbuiskanker wordt ontdekt, is de tumor soms al uitgezaaid naar de lymfeklieren in de liezen of het bekken.

Lees meer over uitzaaiingen van plasbuiskanker.

Behandeling van plasbuiskanker

Voor plasbuiskanker is er geen standaardbehandeling. Wat de meest geschikte behandeling is, verschilt per persoon. Mogelijke behandelingen zijn onder andere: een operatie, chemotherapie, bestraling of een combinatie van deze behandelingen. 

Lees de uitgebreide informatie over de behandeling van plasbuiskanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020