Behandelplan bij plasbuiskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Verschillende zorgverleners denken mee over het behandelplan. Dit gebeurt tijdens het multidisciplinair overleg (MDO). Bij het opstellen van het behandelplan gebruiken ze de Europese richtlijn voor plasbuiskanker.

Artsen en verpleegkundigen hebben wekelijks samen MDO. Ze bespreken dan per patiënt de onderzoeken, de uitkomsten van behandelingen en wat dit betekent voor het behandelplan.

Meebeslissen over het behandelplan

Je hebt zelf ook invloed op de behandeling die je krijgt. Soms zijn er andere behandelingen mogelijk, of is er ruimte voor aanpassing. Bijvoorbeeld in de volgorde van de behandelingen.

Het behandelplan is maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de verschillende mogelijkheden. Ook als je twijfelt over een behandeling kun je dat aan de arts of verpleegkundig specialist vertellen.

Vertel ook aan de arts of verpleegkundig specialist hoe je je leven leidt en wat daarin belangrijk is. Dan kunnen zij meedenken en kijken wat bij jou past. Zo kun je samen met je behandelend arts een weloverwogen besluit nemen. Het kan ook dat je liever hebt dat de arts een keuze maakt. Dan is het goed dat hij of zij weet wat voor jou belangrijk is in het leven.

Neem de tijd voor een keuze

Overleg met de arts hoeveel tijd er is om hierover na te denken. Het kan heel goed zijn om even bedenktijd te nemen. 

Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daar een afspraak voor maken. Bestudeer in de tussentijd de informatie die je hebt gekregen. Ook kun je een vragenboekje maken waarin je jouw vragen aan de arts of verpleegkundig specialist opschrijft, met hun antwoorden erbij.

Zeldzame kanker

Het is belangrijk dat je naar een ziekenhuis gaat dat ervaring heeft met de behandeling van plasbuiskanker. Simpel gezegd: hoe vaker een arts (en een ziekenhuis) een behandeling uitvoert: hoe beter hij of zij erin wordt.

Als patiënt is het niet makkelijk om te ontdekken hoeveel ervaring ziekenhuizen hebben met plasbuiskanker. Het is daarom belangrijk om dit goed te bespreken met je behandelend arts.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Als je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is een tweede, onafhankelijke mening over de behandeling van een andere arts in een ander ziekenhuis. 

Lees meer over second opinion.

 

Colofon

Met medewerking van:

Foto Bas van Rhijn

Dr. Bas van Rhijn

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Uroloog dr. Oscar R. Brouwer

Dr. Oscar R. Brouwer

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

LinkedIn

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020