Wat is nierbekkenkanker?

Opslaan

Bij nierbekkenkanker zit er een kwaadaardige tumor in het nierbekken. Het nierbekken (pyelum) is een onderdeel van de nier. Het is een soort trechter die urine opvangt. De urine gaat daarna via de urineleider naar de blaas. De medische naam voor nierbekkenkanker is pyelumcarcinoom.

Nierbekkenkanker is zeldzaam. Elk jaar krijgen in Nederland ongeveer 275 mensen de diagnose nierbekkenkanker. Meestal zijn dat mensen ouder dan 60 jaar.  

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Klachten bij nierbekkenkanker

Het eerste symptoom van nierbekkenkanker is bijna altijd bloed in de urine. Als de tumor groter is geworden, kun je pijn krijgen in je onderbuik of aan de zijkant van de buik (flank).

Lees meer over de symptomen van nierbekkenkanker

Risicofactoren van nierbekkenkanker

Mensen die roken hebben een grotere kans om nierbekkenkanker te krijgen. Er zijn ook chemische stoffen die de kans op nierbekkenkanker groter maken. Erfelijkheid speelt ook een rol.

Lees meer over de risicofactoren voor nierbekkenkanker.

Kanker in urineleider en blaas

Mensen met nierbekkenkanker hebben een grotere kans om blaaskanker en urineleiderkanker te krijgen. Blaas, urineleiders en nierbekkens hebben namelijk dezelfde slijmvlieslaag. Deze slijmvlieslaag heet het urotheel of overgangsepitheel.

Ongeveer 1 op de 5 mensen met nierbekkenkanker krijgt ook blaaskanker.

Groeiwijze nierbekkenkanker

Nierbekkenkanker kan doorgroeien als het niet op tijd ontdekt en behandeld wordt. Het groeit dan door het vet rond de nier of de urineleider, of naar organen in de omgeving.

Uitzaaiingen bij nierbekkenkanker

Nierbekkenkanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen en verder groeien. 

Naarmate de tumor groter is en meer de diepte in groeit, neemt het risico op uitzaaiingen toe.

Als nierbekkenkanker uitzaait, is dat meestal naar de lymfeklieren en/of de longen.

Behandeling

De behandeling van nierbekkenkanker bestaat meestal uit een operatie. Soms is het niet meer mogelijk om te genezen. Vaak kun je dan nog wel een behandeling krijgen om je klachten te verminderen en de ziekte te remmen.

Lees verder over de behandeling van nierbekkenkanker.

Vooruitzichten bij nierbekkenkanker

Wanneer nierbekkenkanker niet is uitgezaaid, kun je vaak genezen van de ziekte. Bij een snel groeiende tumor of dieper groeiende tumor is de kans dat er uitzaaiingen ontstaan groter. Bij uitzaaiingen is de prognose niet goed. Bekijk de overlevingscijfers van nierbekkenkanker.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: september 2020

Dit artikel is geschreven door de redactie van kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Kees Hendricksen, uroloog, Antoni van Leeuwenhoek, Dr. Niels Graafland, uroloog, Antoni van Leeuwenhoek