Informatie over de nieren en urineleiders

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

De nieren zijn 2 boonvormige organen van ongeveer 12 cm groot. Ze liggen achter de buikholte, aan beide kanten van de wervelkolom.

Het lichaam voert afvalstoffen via het bloed af naar onder andere de nieren.

Nieren

1: nierkapsel, 2: nierschors, 3: niermerg en nefronen, 4: nierbekken, 5: bloedvaten, 6: bijnieren, 7: urineleiders, 8: blaas, 9: plasbuis

Nierkapsel, nierschors, niermerg en nefronen

Aan de buitenkant van een nier zit een stevig omhulsel: het nierkapsel. Daaronder liggen de nierschors en het niermerg. In het niermerg zitten ongeveer 1 miljoen kleine filtertjes: de nefronen.

Het bloed stroomt onafgebroken door de nefronen. Zo wordt het bloed gereinigd: de afvalstoffen blijven achter en verlaten het lichaam via de urine. 

Het nierbekken

Het nierbekken (pyelum) zit aan de onderkant van de nier. Het is een soort trechter waarin urine wordt opgevangen. De urine wordt via de urineleider afgevoerd naar de blaas.

De wand van het nierbekken bestaat uit 3 lagen. Van binnen naar buiten zijn dat achtereenvolgens:

  • de slijmvlieslaag (het urotheel)
  • de bindweefsellaag
  • de spierlaag

De urineleiders en de blaas

Vanuit de nierbekkens lopen de urineleiders (ureters) naar de blaas, waar de urine wordt opgeslagen. De blaas heeft een spier. Als de blaas vol is, geeft de blaas een signaal af naar de hersenen. Je voelt dan dat je moet plassen. Daarna trekt de spierwand van de blaas zich samen en ontspant de sluitspier in de bekkenbodem zich. De urine stroomt dan via de plasbuis naar buiten.

De urinewegen

De nieren vormen samen met de nierbekkens, de urineleiders, de blaas en de plasbuis de urinewegen. De lage urinewegen bestaan uit de plasbuis en de blaas. De hoge urinewegen bestaan uit de nieren (inclusief de nierbekkens) en de urineleiders.

Het urotheel

Aan de binnenkant van de nierbekkens, de urineleiders, de blaas en de plasbuis zit een slijmvlieslaag: het urotheel. Een goedaardige urotheelcel die kwaadaardig wordt, heet ook wel een urotheelcelcarcinoom.

Urinewegen

De urinewegen maken urine aan en voeren het af. ​
1: nieren, 2: bijnieren, 3: urineleiders, 4: blaas, 5: plasbuis

Colofon

Met medewerking van:

Foto Kees Hendricksen

Dr. Kees Hendricksen

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Persoonlijke pagina

Dr. Niels Graafland

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: september 2020