Voeding bij nierkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Wordt 1 nier helemaal of voor een deel verwijderd? Dan heeft dat op zich geen ernstige gevolgen. Je kunt goed leven met 1 nier. 

Een dieet is voor mensen met 1 nier meestal niet nodig. De overgebleven nier groeit in de jaren na de operatie vaak nog wat. En neemt de functie van de verwijderde nier over. Het afvoeren van water en afvalstoffen gebeurt dan net zo goed als bij iemand met 2 nieren.

Voeding en kanker

Door kanker of de behandeling kun je problemen krijgen met eten. Je eetlust kan veranderd zijn. Bijvoorbeeld omdat je misselijk bent door chemotherapie. Of omdat je smaak is aangetast, waardoor alles anders smaakt. Eten is dan niet meer vanzelfsprekend lekker en leuk. Daardoor kun je onbedoeld afvallen. Of juist zwaarder worden. 

Goede voeding is belangrijk

Niet iedereen krijgt dezelfde klachten. De voedingsproblemen verschillen per persoon. Maar zelfs als je geen problemen hebt, kan informatie over voeding belangrijk zijn. Juiste voeding zorgt voor een goed lichaamsgewicht en voldoende kracht in je lichaam. Dat kan je helpen om de behandeling te doorstaan en ervan te herstellen. Daarom is het verstandig om goed te eten en te drinken.

Diëtist

Heb je vragen over je eigen situatie, stel die dan aan je (huis)arts of verpleegkundige. Zij kunnen je in contact brengen met een diëtist. Die kan je een persoonlijk voedingsadvies geven.

Colofon

Met medewerking van:

Logo NVU

Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU)

illustratie-arts-man

Dr. Rob Bevers

Uroloog, LUMC

illustratie-arts-man

Dr. Axel Bex

Uroloog, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2014