Röntgenfoto bij mesothelioom in het buikvlies

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Bij klachten in je buik krijg je als eerste een röntgenfoto. De arts gebruikt dit onderzoek vooral om andere zaken uit te sluiten. Veel aandoeningen in de buik zijn op een röntgenfoto te zien.

Als er geen oorzaak te zien lijkt voor je klachten, maar de arts een verdikking in het buikvlies ziet kan dit een reden zijn voor vervolgonderzoek, bijvoorbeeld met een CT-scan. De verdikking kan mesothelioom betekenen, maar dat moet verder onderzocht worden.

Wat is een röntgenfoto?

Een röntgenfoto wordt gemaakt met röntgenstraling. Röntgenstralen maken de binnenkant van je lichaam zichtbaar op een foto. 

Wanneer een röntgenfoto bij kanker? 

Een röntgenfoto krijg je als je kanker hebt vaak van je borst(holte) of van je botten.  

Zo wordt bijvoorbeeld een tumor in je longen zichtbaar. Een röntgenfoto van je borstholte heet een longfoto. Bij onderzoek naar borstkanker heet de röntgenfoto een mammografie. 

Op een röntgenfoto zijn ook botbreuken goed te zien. Botbreuken kunnen ontstaan als de kanker is uitgezaaid naar de botten. 

Hoe gaat een röntgenfoto? 

Voor het maken van de röntgenfoto ga je op een onderzoekstafel liggen of je gaat voor een plaat staan. Soms moet je een bepaalde houding aannemen. Of je moet bijvoorbeeld in- of uitademen tijdens het maken van de foto. 

Het maken van de foto duurt minder dan een seconde.  

Over het algemeen hoef je je niet uit of om te kleden voor het onderzoek. Alleen sieraden, piercings, bh-beugels, ritsen of knopen moeten soms uit of af. Metaal verstoort namelijk het beeld van de apparatuur. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022