Soorten mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Mesothelioom ontstaat in een vlies. Een vlies zit om organen heen: tussen de binnenkant van een lichaamsholte en de buitenkant van de organen in die lichaamsholte.

Mesothelioom ontstaat in vliezen die uit een speciaal soort cellen bestaan: mesotheelcellen. Asbest beschadigt het mesotheel. Door contact met asbest kan mesothelioom ontstaan.

Mesothelioom kan in verschillende vliezen in het lichaam ontstaan. Lees op deze pagina verder over:

Borstkas

De borstkas gezien vanaf de voorkant en bovenkant.

1: longvlies, 2: borstvlies, 3: longen, 4: luchtpijp, 5: hart, 6: hartzakje, 7: ruggenwervel

Mesothelioom in het longvlies (longvlieskanker)

Mesothelioom ontstaat meestal in het longvlies.

Het longvlies is 1 van de 2 vliezen die rondom de longen zitten. Direct rondom de long zit het longvlies. Het 2e vlies is het borstvlies. Het borstvlies zit om het longvlies heen, tegen de binnenkant van de ribben. Het borstvlies en het longvlies lopen in elkaar door.

Een ander woord voor mesothelioom in het longvlies is pleuraal mesothelioom of longvlieskanker. Mesothelioom in het longvlies komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

Pleuravocht

Tussen het borstvlies en het longvlies zit een laagje vocht: het pleuravocht. Zo glijden de vliezen makkelijk langs elkaar als je ademt. Het vocht zorgt ervoor dat de 2 vliezen niet tegen elkaar aan plakken.

In het pleuravocht kunnen mesothelioomcellen terecht komen. De arts kan dit onderzoeken met een pleurapunctie.

Mesothelioom in het buikvlies

Mesothelioom kan ontstaan in je buikvlies. Bij 1 op de 10 tot 1 op de 20 mensen met mesothelioom zit de kanker in het buikvlies. Het buikvlies zit rondom de organen in de buikholte. Het buikvlies bekleedt ook de binnenkant van de buikholte.

Een ander woord voor mesothelioom in het buikvlies is peritoneaal mesothelioom. Mesothelioom in het buikvlies komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. 

Buikvlieskanker is iets anders dan mesothelioom in het buikvlies. Bij buikvlieskanker gaat het meestal om uitzaaiingen van bijvoorbeeld maagkanker of darmkanker. Lees verder over buikvlieskanker

Buikvocht

Tussen het buikvlies zit een dun laagje vocht: buikvocht. Dit vocht zorgt er voor dat de darmen makkelijk kunnen bewegen in de buik. In het buikvocht kunnen mesothelioomcellen terechtkomen.

Mesothelioom in het vlies rondom het hart

Je hart ligt in je borstkas, tussen je longen. Om het hart ligt een vlies: het hartzakje. Mesothelioom kan ontstaan in het hartzakje. Dit komt zelden voor.

Mesothelioom in het vlies rondom de teelballen

Ook rondom de teelballen zit een vlies. In dit vlies kan ook mesothelioom ontstaan, maar dit komt erg weinig voor.

Palliatieve zorg

Je kunt niet genezen van mesothelioom. De behandeling die je krijgt, is niet gericht op beter worden.

Dat betekent niet dat de arts niets voor je kan doen. Je kunt een behandeling krijgen tegen de klachten van de ziekte, of bijvoorbeeld chemotherapie om de ziekte te remmen.

Deze behandelingen heten een palliatieve behandeling. Je hoort van je arts welke behandeling hij of zij voorstelt.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en aan een goede afronding van het leven. Deze zorg is er ook voor je dierbaren.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022