Het stadium van mesothelioom

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met stadium wordt bedoeld hoe uitgebreid de kanker is. Met de stadiumindeling maakt de arts een plan voor de palliatieve behandeling.

Wat betekent het stadium van mesothelioom?

Het stadium zegt iets over hoe uitgebreid de ziekte is: of de tumor in ander weefsel of organen in de buurt van de tumor is gegroeid én of er uitzaaiingen zijn, en waar.

Het stadium zegt niets over je vooruitzichten. Genezing of langdurige overleving is ook bij een lager stadium van het mesothelioom niet mogelijk.

De palliatieve behandeling is voor ieder stadium hetzelfde.

Behandelplan bij mesothelioom

In het behandelplan staat welke behandelingen het best passen bij de ziekte en bij jouw situatie. Je hebt zelf ook invloed op het behandelplan.

De behandelend arts stelt het behandelplan op samen met het multidisciplinaire team. In dat team zitten diverse medisch specialisten. Je behandelplan maakt je arts op basis van de landelijke richtlijn voor mesothelioom.

De plaats van de tumor en de uitzaaiingen zijn belangrijke informatie. En of er een erfelijke aanleg is. Andere belangrijke zaken voor je behandelplan zijn mogelijke andere ziektes die je hebt, je lichamelijke conditie en je eigen voorkeuren.

De arts bespreekt het behandelplan met je tijdens het gesprek over de behandeling. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen bespreken.

Het behandelplan bij mesothelioom gaat over palliatieve behandeling.

Behandelplan

De behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor je. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook jouw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat je daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat je samen met het behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Multidisciplinair overleg

Bij je behandeling zijn verschillende specialisten betrokken: artsen en verpleegkundigen. Zij overleggen regelmatig met elkaar. Dit overleg heet het multidisciplinair overleg (MDO). Soms zitten er in het MDO ook gespecialiseerde artsen uit andere ziekenhuizen.

Behandelvoorstel bespreken

Na het multidisciplinair overleg zal de arts het behandelvoorstel met je bespreken. Tijdens dit gesprek kun je ook je wensen en verwachtingen aangeven. In sommige situaties zal de arts je een keuze voorleggen. Aan elk besluit zitten voor- en nadelen. Bespreek die met de arts. Je kunt met je vragen ook terecht bij een (gespecialiseerd) verpleegkundige.

Zorgverleners bij mesothelioom

Bij de behandeling van mesothelioom kun je met de volgende zorgverleners te maken krijgen:

  • Chirurg
  • Longarts
  • Radioloog
  • Pijnarts of pijnteam
  • Verpleegkundig specialist
  • Radiotherapeut
  • Maatschappelijk werker en andere ondersteuners
  • Huisarts

Meebeslissen over het behandelplan

Een behandelplan is maatwerk. Ook bij een palliatieve behandeling. Zelf heb je invloed op de behandeling die je krijgt. Twijfel je over een bepaalde behandeling? Praat erover met je arts.

Je mag ook afzien van een behandeling. Samen met je arts kun je een afweging maken wat de beste keus is.

Neem de tijd om te kiezen

Je hoeft niet direct te beslissen wat je wilt. Het bericht dat je niet meer beter kunt worden, is heftig. Neem de tijd om alles op een rijtje te zetten. Als je behoefte hebt aan een tweede gesprek, kun je daarvoor een afspraak maken.

Second opinion

Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de behandeling. Wanneer je twijfelt, heb je misschien behoefte aan een second opinion. Dat is de mening van een andere arts in een ander ziekenhuis over de behandeling.

Lees verder over een second opinion.

In gesprek over de vooruitzichten bij kanker

Als je kanker hebt schieten allerlei vragen door je hoofd. Word ik weer beter? Hoe lang heb ik nog? Deze video helpt om daarover in gesprek te gaan met je arts en de mensen om je heen.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-man

Dr. Sjaak Burgers

Longarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2022