Operatie bij melanoom
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofon
Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.
Naar colofonDe behandeling van melanoom begint bijna altijd met een operatie.
Melanoom weghalen
De arts verwijdert altijd eerst het melanoom. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De medische naam voor deze ingreep is diagnostische excisie.
Na de operatie onderzoekt de patholoog het weefsel onder de microscoop. Met de uitslag van het weefselonderzoek kan de arts de definitieve diagnose stellen.
Tweede operatie
Enkele weken na de eerste operatie volgt bijna altijd nog een tweede operatie. Hierbij verwijdert de arts het litteken en voor de zekerheid nog maximaal 2 cm huid eromheen. Hiermee is in een aantal gevallen voorkomen dat de ziekte op de oorspronkelijke plek terugkeert. De medische naam voor deze ingreep is re-excisie of definitieve excisie.
De patholoog onderzoekt onder de microscoop of er in het weggehaalde weefsel nog kankercellen zitten. Meestal is dat niet zo. Vindt de patholoog nog wel kankercellen, dan zijn die meestal van een satelliet metastase. Mogelijk volgt dan nog een nabehandeling.
De tweede operatie gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. Wanneer de arts een schildwachtklierprocedure doet of als er een huidplastiek nodig is, ga je onder narcose.
Huidplastiek
Een huidplastiek vindt plaats als de chirurg zoveel huid moet wegnemen dat hij de operatiewond niet kan sluiten. De arts herstelt de wond dan door huid uit de omgeving naar de wond te verschuiven. Of hij transplanteert een stukje opperhuid.