Wat is maagkanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Bij maagkanker zit er een kwaadaardige tumor in de maag. De medische naam hiervoor is maagcarcinoom. 

In 2019 kregen ongeveer 1750 mensen in Nederland deze diagnose. De meeste mensen zijn ouder dan 60 jaar. Mannen krijgen vaker maagkanker dan vrouwen.

Symptomen van maagkanker

In het begin heb je van maagkanker meestal weinig of geen klachten. Als de tumor in of door de maagwand groeit, kunnen wel klachten ontstaan, zoals (stekende) pijn boven in de buik of rond het borstbeen, afvallen, misselijkheid en/of braken. 

Lees verder over de symptomen van maagkanker.

Oorzaken van maagkanker

De precieze oorzaak van maagkanker is niet bekend. Een langdurige infectie met de Helicobacter pylori bacterie maakt de kans op maagkanker groter. Verder speelt leefstijl een belangrijke rol: roken, lange tijd dagelijks alcohol drinken en veel rood of bewerkt vlees eten vergroten de kans op maagkanker.  

Ongeveer 4 op de 100 mensen met maagkanker krijgt de ziekte door een erfelijke aanleg. Lees meer over erfelijkheid en maagkanker.

Lees wat andere risicofactoren van maagkanker zijn.

Maagkanker is bijna altijd een adenocarcinoom

Er zijn verschillende soorten maagkanker. Bijna alle mensen met maagkanker hebben een adenocarcinoom. Deze tumor ontstaat uit de kliercellen (adenocellen) van het slijmvlies aan de binnenkant van de maag.  

Diffuse maagkanker en linitis plastica

Heel soms ontstaat maagkanker op verschillende plekken tegelijkertijd in de maag. Er is dan niet één duidelijke tumor te zien. Dit heet diffuse maagkanker. Deze vorm van maagkanker kan erfelijk zijn. 

Linitis plastica is een vorm van diffuse maagkanker. Hierbij is de kanker vanuit het maagslijmvlies in de spieren van de maagwand gegroeid. Daardoor wordt de maagwand dikker en stugger en kan de maag minder goed werken. 

Cardiakanker is maagkanker

Bij cardiakanker zit de tumor op of dichtbij het gebied waar de slokdarm overgaat in de maag.

Groei van een maagtumor

Maagkanker kan op verschillende manieren doorgroeien:

  • De tumor groeit alleen in de maag.
  • De tumor groeit vanuit de maag het onderste deel van de slokdarm in. Dit gebeurt vooral als de tumor in de buurt van de maagingang zit.
  • De tumor groeit vanuit de maag het eerste deel van de dunne darm in. Dit deel zit aan de maag vast en heet de twaalfvingerige darm. Dit gebeurt vooral bij tumoren in de buurt van de maaguitgang.
  • De tumor groeit dwars door de maagwand heen. De tumor kan dan in de organen eromheen groeien, zoals de alvleesklier, de lever of de dikke darm.

Uitzaaiingen van maagkanker

De kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Via de lymfebanen kunnen de kankercellen later ook andere lymfekliergebieden in het lichaam bereiken.

Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies.

Ook via het bloed kunnen kankercellen zich verspreiden. Ze kunnen dan uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen. 

Lees verder over uitzaaiingen bij maagkanker.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-mensen

Mensen die maagkanker hebben (gehad)

Patiëntenorganisatie SPKS

Werkgroep maagkanker
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020