Uitzaaiingen bij maagkanker

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Uitzaaiingen van maagkanker naar de lymfeklieren rond de maag

De kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen. Bij uitzaaiingen naar lymfeklieren rond de maag, is er nog kans op genezing. 

Uitzaaiingen naar het buikvlies

Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies. Door uitzaaiingen in de buikholte kan er vocht in de buik ontstaan (ascites). Hierdoor kan je buik opzetten en pijnlijk aanvoelen. Meer informatie over ascites.

Bij uitzaaiingen in het buikvlies is genezing niet meer mogelijk. Wel kun je soms nog behandeld worden met HIPEC. Het is nog niet duidelijk of de HIPEC goed werkt bij maagkanker. Daarom vindt de behandeling alleen in studieverband plaats. Lees de informatie over HIPEC bij maagkanker.

Uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam

De kankercellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar andere lymfekliergebieden in het lichaam, zoals de hals of de onderbuik. Ze kunnen ook via het bloed uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen. 

Bij uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam is genezing niet meer mogelijk. Wel kun je 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide maagkanker

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6) en in de liezen (7).

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: mei 2016

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.