Uitzaaiingen bij maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Kanker kan uitzaaien. Dat betekent dat kwaadaardige cellen kunnen losraken van de tumor en in een ander deel van het lichaam terechtkomen. Een ander woord voor uitzaaiing is metastase.

Uitzaaiingen van maagkanker naar de lymfeklieren rond de maag

Kankercellen kunnen zich verspreiden via de lymfe. Ze komen dan eerst terecht in de lymfeklieren rond de maag. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen. Wanneer je  uitzaaiingen naar lymfeklieren rond de maag hebt, heb je nog kans om te genezen. 

Uitzaaiingen naar het buikvlies

Kankercellen kunnen ook losraken van de tumor en zich in de buikholte verspreiden. Daar kunnen ze uitgroeien tot uitzaaiingen op het buikvlies. Wanneer je uitzaaiingen in de buikholte hebt, kan er vocht in de buik ontstaan (ascites). Hierdoor kan je buik opzetten en pijnlijk aanvoelen. Lees verder over ascites.

Heb je uitzaaiingen in het buikvlies, dan is genezing niet meer mogelijk. Wel kun je soms nog behandeld worden met HIPEC. Het is nog niet duidelijk of HIPEC goed werkt bij maagkanker. Daarom is dit nog geen standaardbehandeling en gebeurt de behandeling alleen in studieverband. Lees de informatie over HIPEC bij maagkanker.

Uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam

Kankercellen kunnen via de lymfebanen uitzaaien naar andere lymfeklieren in het lichaam, zoals de hals of de onderbuik. Ze kunnen ook via het bloed uitzaaien naar bijvoorbeeld de lever of de longen. 

Heb je uitzaaiingen van maagkanker naar andere delen van het lichaam, dan kun  je helaas niet meer genezen. Wel kun je 1 of meer behandelingen krijgen om de ziekte te remmen en klachten te verminderen. Lees verder over de behandeling van uitgezaaide maagkanker

Lymfestelsel

Op verschillende plekken in het lichaam zitten groepen lymfeklieren. Ze vormen samen met de lymfebanen het lymfestelsel. Belangrijke groepen lymfeklieren zitten in de hals (1), langs de luchtpijp (2), in de oksels (3), bij de longen (4), in de buikholte (5), in het bekken (6) en in de liezen (7).

Colofon

Met medewerking van

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2016