Echografie bij maagkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Met een echo kan een arts geen kanker in je maag opsporen, maar wel zien of er uitzaaiingen zijn. De arts onderzoekt met een echo van je hals of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in je hals zijn. Met een echo van je lever kan de arts uitzaaiingen in je lever opsporen.

Echografie van de hals

Heb je 1 of meer vergrote lymfeklieren in je hals of bij je sleutelbeen? Dan krijg je een echografie om te onderzoeken of je daar uitzaaiingen hebt

Ziet de arts op de echografie iets opvallends bij een klier in je hals, dan krijg je een punctie. Zo kan de patholoog onder de microscoop bekijken of er kankercellen in de lymfeklier zitten.

Echografie van de lever

Zijn er op de CT-scan afwijkingen in je lever te zien, dan kun je daarna nog een echografie van je lever en een biopsie van je lever krijgen.

Bij een biopsie neemt de arts enkele stukjes weefsel weg uit je lever. Die gaan naar de patholoog voor verder onderzoek.

Echografie

Deze video legt uit hoe een echografie in zijn werk gaat.

Wat is een echografie?

Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien. 

Hoe gaat een echografie?

Een echografie is een eenvoudig onderzoek. Tijdens het onderzoek lig je op een onderzoeksbank. De arts smeert gel op je huid. Hij of zij beweegt een klein apparaatje over je huid dat de geluidsgolven uitzendt. De arts kan de afbeeldingen op het beeldscherm vastleggen als foto’s. 

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Debby Geijsen

Radiotherapeut, Amsterdam UMC (locatie AMC)

illustratie-arts-man

Dr. Sjoerd Lagarde

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

Foto Tanya Bisseling

Dr. Tanya Bisseling

Maag-darm-leverarts, Radboudumc

LinkedIn

Foto Nadia Haj Mohammad

Drs. Nadia Haj Mohammad

Internist-oncoloog, UMC Utrecht

Linkedin

illustratie-mensen

Mensen die maagkanker hebben (gehad)

logo SPKS

Patiëntenorganisatie SPKS

Werkgroep maagkanker
Website

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: november 2014