Wat is…?

Symptomen bij maagkanker

Opslaan

Maagkanker geeft in een vroeg stadium meestal geen klachten. Op een bepaald moment kunnen 1 of meer symptomen ontstaan. 

Gewichtsverlies

Gewichtsverlies door minder eetlust en een afkeer van bepaald voedsel. Vooral producten die sterk ruiken, zoals koffie, gebraden vlees, bouillon, kruiden en specerijen kunnen tegenzin opwekken.

Pijn

Een pijnlijk gevoel in de maagstreek, misselijkheid en een vol gevoel in de bovenbuik.

Oprispingen

Sommige mensen hebben meer last van het opboeren van lucht. Ook kun je last hebben van zuurbranden: een branderig, drukkend of krampachtig gevoel achter het borstbeen. Zuurbranden wordt veroorzaakt doordat maagzuur terugvloeit in de slokdarm.

Eten wil niet zakken

U kunt het gevoel hebben dat het eten niet wil zakken en blijft steken achter het borstbeen. Dit heet ‘passageklachten’. Passage betekent doorgang. Deze klachten kunnen voorkomen bij een tumor die ligt bij de maagingang.

Vermoeidheid en duizeligheid

Vermoeidheid en duizeligheid kunnen voorkomen bij bloedarmoede. De bloedarmoede ontstaat door bloedverlies in de maag. Het bloedverlies zélf hoef je niet te merken.

Zwarte ontlasting

Bij meer bloedverlies kan de ontlasting zwart kleuren. De bloedkleurstof wordt in de maag en darmen namelijk omgezet in een zwarte kleurstof. IJzertabletten kunnen ook de oorzaak zijn van de zwarte ontlasting.

Wanneer naar de huisarts?

De symptomen hoeven niet te wijzen op maagkanker. Ze kunnen ook veroorzaakt worden door andere aandoeningen. Houden de klachten 3 tot 4 weken aan, ga dan naar de huisarts. Ook als je meerdere dagen zwarte ontlasting hebt en geen ijzerpillen gebruikt.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juni 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Dr. Bisseling, T.M. (MDL-arts), Dr. Hartgrink, H.H. (chirurg-oncoloog), Prof. Dr. Hillegersberg, R. (chirurg), Dr. Jansen, E.P.M. (radiotherapeut), Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (diëtist), Leemhuis, J. (ervaringsdeskundige), Dr. Sandick, J.W. van (chirurg)