Chemoradiatie bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Soms krijgt u een combinatie van chemotherapie en bestraling. Dit heet chemoradiatie. Chemoradiatie kan genezend van opzet zijn. 

Er zijn verschillende behandelschema’s. Maar meestal krijgt u chemotherapie in de vorm van cisplatin in de eerste, derde en vijfde week van de bestraling. Krijgt u chemotherapie, dan wordt u meestal een paar dagen opgenomen in het ziekenhuis. Er is een aantal ziekenhuizen waar u niet opgenomen hoeft te worden. Ook bestaan er andere manieren om de effecten van de bestralingsbehandeling te versterken. Naast cisplatin wordt soms cetuximab gebruikt.

Chemotherapie en bestraling versterken elkaars werking. De bijwerkingen en voedingsproblemen zijn vaak heviger dan wanneer u alleen bestraling of chemotherapie krijgt. Daarom komt niet iedereen voor chemoradiatie in aanmerking. 

Of de behandeling voor u geschikt is, hangt af van: 

  • de plaats van de tumor
  • het stadium van de ziekte
  • andere ziektebeelden
  • uw leeftijd en lichamelijke conditie
  • uwpersoonlijke wensen en omstandigheden

Bijwerkingen chemoradiatie bij lipkanker en tongkanker

Of en hoeveel last u krijgt van de bijwerkingen, hangt onder meer af van: 

  • de soorten medicijnen
  • hoeveel medicijnen u krijgt
  • de grootte van de plek die bestraald wordt
  • de hoeveelheid straling

Door de combinatie van therapieën zullen de bijwerkingen van de bestraling veel heftiger zijn. Elk middel heeft zijn eigen bijwerkingen. Zo geeft cisplatin veel misselijkheid en kan leiden tot nierschade en beenmerg schade. Daarom is het nodig veel te drinken tijdens de behandeling. Uw bloed wordt regelmatig gecontroleerd. Cetuximab geeft vooral huiduitslag, een soort ernstige acne (puistjes).

Sondevoeding

Kunt u tijdens en na de behandeling kort of voor langere tijd niet eten? Bijvoorbeeld vanwege operatiewond in de mond- of keelholte of door de bijwerkingen van de bestraling of chemoradiatie. Dan krijgt u tijdelijk sondevoeding. Hierover kunt u meer lezen onder gevolgen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Prof. dr. Michiel van den Brekel

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door KWF Kankerbestrijding, Stichting Klankbord

Laatste update: januari 2015