Biopsie bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Vindt de arts een afwijking in of op je lip, dan neemt hij of zij een stukje weefsel weg van de afwijking op de lip. Dit heet een biopsie.

Met een biopsie kan de arts een definitieve diagnose stellen. De arts kan zo bepalen of het om lipkanker gaat, of om een goedaardige afwijking op de lip.

Hoe gaat een biopsie bij een vermoeden van lipkanker?

Bij een biopsie haalt de arts 1 of meer stukjes weefsel weg van de plaats op je lip waar de afwijking zit. Dat gebeurt meestal op de polikliniek. Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving.

Als de arts klaar is met het weefsel weghalen, hecht hij of zij het stukje van de lip. De hechtingen hoeven er niet uitgehaald te worden, ze lossen vanzelf op.

Uitslag van de biopsie

Een patholoog onderzoekt het weggenomen weefsel onder de microscoop. Het duurt ongeveer een week voordat je de uitslag krijgt. Met de uitslag kan de arts met zekerheid vaststellen of het om lipkanker gaat.

Na de biopsie

Na het onderzoek mag je naar huis. Je lip kan nog een paar dagen pijn doen. Als je er veel last van hebt, kun je een pijnstiller gebruiken. Bijvoorbeeld paracetamol.

Colofon

Met medewerking van:

illustratie-arts-vrouw

Dr. Marloes van Kester

Dermatoloog, HagaZiekenhuis

LinkedIn

illustratie-arts-man

Dr. Sebastiaan de Visscher

MKA-chirurg, UMCG

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die lipkanker hebben (gehad)

Logo NWHHT

Nederlandse Werkgroep Hoofd-Hals Tumoren

Logo PV Hoofd-hals

Patiëntenvereniging HOOFD-HALS

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: augustus 2021