Bestraling (inwendig) bij lipkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Hoe werkt inwendige bestraling?

Bestraling (radiotherapie) is de behandeling van kanker met straling. Het doel van de behandeling is om kankercellen te vernietigen en tegelijk het gezonde weefsel zo veel mogelijk te sparen. Alleen het deel van het lichaam waar de tumor zit, wordt bestraald. Het is dus een plaatselijke behandeling.

Bij inwendige bestraling krijgt het gebied waar de tumor zit van binnenuit bestraling. De arts plaatst een vorm van radioactief materiaal in het lichaam, dichtbij de tumor. Een andere naam voor inwendige bestraling is brachytherapie.

Bestraling (inwendig) bij kanker van de mond- of keelholte

Inwendige bestraling bij kanker van de mond- of keelholte geeft een grote kans op genezing. Het heeft weinig effect op het uiterlijk en minder algemene bijwerkingen dan uitwendige bestraling.

Tijdens de inwendige bestraling bent u in een kamer met speciale voorzieningen, vanwege de straling. Daar wordt u aangesloten op een ‘afterloading-apparaat’. Dit apparaat brengt de radioactieve stof over naar de naalden of buisjes in de tumor. Een totale inwendige bestraling duurt meestal een klein half uur. Is de bestraling klaar, dan wordt het afterloading-apparaat losgekoppeld. De arts verwijdert de bronhouders. U bent daarna vrij van straling.

U wordt een aantal keer per dag bestraald, meerdere dagen achter elkaar. Meestal wordt u hiervoor opgenomen in het ziekenhuis.

Inwendige bestraling wordt maar in een paar klinieken in Nederland gedaan. Uw arts kan u zo nodig naar 1 van deze ziekenhuizen verwijzen.

Colofon

Met medewerking van:

Illustratie mensen

Ervaringsdeskundigen

Prof. dr. Remco de Bree

Keel-neus-oorarts, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Prof. dr. Michiel van den Brekel

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Prof. dr. Frans Hilgers

Keel-neus-oorarts, Antoni van Leeuwenhoek

Gemaakt door de redactie van kanker.nl, KWF Kankerbestrijding, Stichting Klankbord

Laatste update: januari 2015