Overige cijfers hersentumoren

Opslaan

De cijfers op deze pagina komen uit 2015. Binnenkort hopen we hier actuele cijfers te plaatsen.

Nieuwe patiënten met hersentumoren (incidentie)

Toelichting: Het aantal patiënten met hersentumoren is de laatste jaren min of meer gelijk gebleven. In 2000 kregen ongeveer 900 mensen een hersentumor. In 2015 waren dit er ongeveer 1150. Meer mannen dan vrouwen krijgen een hersentumor.

Leeftijdsverdeling voor hersentumoren, 2015

Toelichting: Hersentumoren komt relatief vaak voor bij mensen boven de 50 jaar. Jaarlijks zijn er ook ongeveer 100 kinderen en jongeren die een hersentumor krijgen.

Goedaardige en kwaadaardige hersentumoren

Er zijn goedaardige en kwaadaardige hersentumoren. Maar dit onderscheid kan bij hersentumoren lang niet altijd zo scherp gemaakt worden. Een goedaardige tumor kan namelijk toch heel gevaarlijk zijn als deze in een belangrijk hersendeel zit. Hierdoor kunnen veel klachten ontstaan. Behandeling op zo’n belangrijke plek kan bovendien heel moeilijk zijn.

Hoe kwaadaardig een hersentumor is, wordt aangegeven in graden:

  • graad I tumoren zijn meestal goedaardig
  • graad II en III tumoren zijn min of meer kwaadaardig
  • graad IV tumoren zijn kwaadaardig

Indeling hersentumoren naar graad

Toelichting: Bij het krijgen van de diagnose hersentumoren heeft 0% van de patiënten graad I, 15% van de patiënten graad II, 9% van de patiënten graad III, 76% van de patiënten graad IV.

Toelichting op de cijfers over kanker

Bovenstaande cijfers zijn afkomstig uit de Nederlandse Kankerregistratie (NKR). Deze database bevat betrouwbare en objectieve gegevens over het voorkomen en de overleving van alle diagnoses kanker in Nederland. Het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) beheert deze database.

Bovenstaande cijfers zijn tot en met 2015. Meer recente cijfers zijn op dit moment niet beschikbaar. De veranderingen per jaar zijn meestal gering. Bovenstaande grafieken kunnen een indruk geven voor latere jaren. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: maart 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl, Integraal Kankercentrum Nederland.

Met medewerking van

Wauben, B. (overige deskundige)