Oedeem van de hersenen

Opslaan

Veel hersentumoren veroorzaken oedeem. Oedeem is vocht dat zich rond een tumor ophoopt.
Door een operatie of bestraling is de kans dat je oedeem krijgt groter. Door oedeem ontstaat er binnen de schedel meer druk.

Als je wordt geopereerd kun je medicijnen krijgen die vochtophoping tegengaan. Ben je bestraald, dan krijg je alleen medicijnen als je klachten hebt door de vochtophoping. De medicijnen die worden gegeven zijn bijnierschorshormonen. Een ander woord hiervoor is corticosteroïden. Voorbeelden van bijnierschorshormonen zijn prednison en dexamethason. Dexamethason wordt het meest voorgeschreven.  

Na de operatie of bestraling wordt de dosering dexamethason langzaam verminderd. Uiteindelijk stop je met de medicijnen. Volg als je de dexamethason afbouwt de voorschriften van je arts nauwkeurig. Stop niet op eigen initiatief. Komen de klachten na een tijd terug? Dan kan je arts de medicijnen weer voorschrijven.

Bijwerkingen bijnierschorshormonen

Gebruik je langere tijd dexamethason dan kun je last hebben van:

  • botontkalking
  • verhoging van de bloeddruk
  • veranderingen van de suikerstofwisseling. De suikerspiegel in het bloed kan ontregeld raken. Hierdoor kun je diabetes krijgen. Stop je met medicijnen, dan herstelt dit meestal weer.
  • spierzwakte, vooral in de benen
  • verandering van je uiterlijk. Veel patiënten krijgen een opgeblazen gezicht.
  • meer eetlust. Je kunt meer zin krijgen in tussendoortjes als chocolade, zoetigheid en snacks. Probeer bij een hongergevoel gezonde tussendoortjes te nemen. Bijvoorbeeld suikerarme crackers en fruit.

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2017

Dit artikel is geschreven door KWF Kankerbestrijding.

Met medewerking van

Stichting Hersentumor.nl