Galwegkanker

Opslaan

Wat is galwegkanker?

Galwegkanker is kanker van de galwegen. De medische term voor galwegkanker is cholangiocarcinoom.

De galwegen zitten in de bovenbuik en lopen voor een deel door de lever. Door de galwegen stroomt gal van de lever naar de darmen. Gal is een belangrijke vloeistof voor het verteren van het eten. En voor opname van voedingstoffen zoals vetten en vitamines.  

Kanker van de galwegen is zeldzaam. In Nederland krijgen per jaar ongeveer 800 mensen de diagnose galwegkanker.

Lees verder over wat kanker is en hoe het ontstaat.

Hoe groeit galwegkanker?

Galwegkanker begint in de cellen aan de binnenkant van de galwegen. Meestal ontstaat galwegkanker in de kliercellen. De tumor heet dan een adenocarcinoom (adeno = klier).

Als de tumor groeit, wordt de doorgang van de galweg steeds smaller. De gal kan dan steeds minder makkelijk door de galweg heen naar de dunne darm. Uiteindelijk komt de galkleurstof bilirubine in het bloed en kunnen klachten ontstaan, zoals geelzucht en jeuk. 

Galwegkanker groeit na verloop van tijd verder de galweg in. Ook kan de tumor door de wand van de galweg groeien. Zo kan de tumor uiteindelijk in omliggende organen groeien, bijvoorbeeld in de lever of in de alvleesklier. 

Er lopen veel bloedvaten in de buurt van de galwegen. Daarom kan galwegkanker makkelijk in een bloedvat groeien. Als dit gebeurt, is de tumor soms moeilijk te verwijderen. 

Uitgezaaide galwegkanker

Kankercellen kunnen zich  via het bloed verspreiden in het lichaam. Dit heet uitzaaien. Galwegkanker kan uitzaaien naar bijvoorbeeld het buikvlies, de lever, de longen of de botten. 

Vooruitzichten bij galwegkanker

De vooruitzichten bij galwegkanker lopen erg uiteen. Het maakt bijvoorbeeld uit welke soort galwegkanker je hebt en of er uitzaaiingen zijn.

Bij uitgezaaide galwegkanker is het niet mogelijk om te genezen van de kanker. Wel zijn er behandelingen mogelijk om het leven te verlengen en klachten tegen te gaan.

De prognose voor galwegkanker is het best als een operatie mogelijk is, in een vroeg stadium van de ziekte. Een deel van de geopereerde mensen geneest van de kanker.

Met vragen over je vooruitzichten kun je terecht bij je arts. Bekijk ook de  algemene overlevingscijfers van galwegkanker. 

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: juli 2020

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.