Wat is…?

Galwegkanker

Opslaan

Galwegkanker is kanker van de galwegen. De galwegen zijn een deel van ons spijsverteringsstelsel. De medische term voor galwegkanker is cholangiocarcinoom.

Kanker van de galwegen is is zeldzaam. In Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 400 mensen galwegkanker. De ziekte komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar. 

Vaak pas laat ontdekt

Galwegkanker geeft in het begin meestal geen duidelijke klachten. De ziekte wordt meestal pas in een laat stadium ontdekt. Lees meer over de symptomen van galwegkanker.

Waar ontstaat galwegkanker?

Galwegkanker kan op drie plaatsen beginnen:

  • In de lever. Dit heet perifere galwegkanker.
  • Net buiten de lever waar de linker- en de rechtergalweg samenkomen. Dit heet perihilaire galwegkanker. Deze vorm van galwegkanker komt het meest voor: Artsen noemen het ook wel Klatskin tumor.
  • In de grote galbuis buiten de lever . Dit heet distale galwegkanker

Hoe ontstaat en groeit galwegkanker?

Kanker van de galwegen begint te groeien in de cellen aan de binnenkant van de galweg. Een kwaadaardige tumor kan vervolgens door de galweg heen groeien. Bijvoorbeeld in de lever of de twaalfvingerige darm.

Voor de operatie is vaak niet mogelijk om definitief vast te stellen of de tumor goedaardig of kwaadaardig is.

Kanker van de galweg kan uitzaaien. Meestal zaait de tumor als eerste uit naar de lever, longen of het buikvlies.

Galweg en omliggende organen in de buik

1: slokdarm, 2: lever, 3: maag, 4: galblaas, 5: galweg, 6: alvleesklier, 7: dunne darm, 8: dikke darm, 9: endeldarm, 10: anus

Over deze pagina

De informatie in de bibliotheek is getoetst door medisch specialisten en andere deskundigen.

Laatste update: januari 2018

Dit artikel is geschreven door kanker.nl.

Met medewerking van

Dr. Groot Koerkamp, B. (chirurg-oncoloog), Pek. C.J. (verpleegkundig specialist), Schoorlemmer, A. (verpleegkundig specialist), Prof. dr. Van Gulik, T.M. (chirurg)