CT-scan bij galwegkanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

In het ziekenhuis krijg je vaak een CT-scan. Met een CT-scan kan de arts een aantal dingen bekijken. Bijvoorbeeld of er een tumor in de galweg zit, hoe groot hij is en of hij in andere organen of bijvoorbeeld in bloedvaten is gegroeid. De CT-scan laat ook zien of er uitzaaiingen zijn. 

Op de CT-scan bekijkt de arts ook de lever. Voor een eventuele operatie is het belangrijk om te weten hoe groot de lever is. De arts schat dan in hoeveel er van de lever overblijft na de operatie.  

CT-scan

Deze video legt uit hoe de CT-scan in zijn werk gaat.

Wat is een CT-scan?

Op een CT-scan zijn organen en weefsels heel precies te zien. Het apparaat maakt gebruik van röntgenstraling en een computer. 

Hoe gaat een CT-scan?

Je ligt op een tafel die kan schuiven. Het CT-scanapparaat heeft een ronde opening waar je doorheen schuift. 

Terwijl de tafel verschuift, maakt de CT-scan een aantal foto's. Op een foto is telkens een ander stukje van het orgaan of weefsel te zien. Deze foto’s maken een tumor en eventuele uitzaaiingen zichtbaar. Ze laten ook zien hoe groot de tumor is en welke vorm deze heeft. 

CT-scan met contrastvloeistof

Bij een CT-scan gebruikt de arts vaak contrastvloeistof. De contrastvloeistof zorgt ervoor dat verschillende weefsels op de foto meer contrast hebben. Daardoor zijn ze beter van elkaar te onderscheiden. 

Meestal krijg je de contrastvloeistof tijdens de CT-scan in een bloedvat in je arm gespoten. Soms moet je deze vloeistof voor het onderzoek drinken. 

Contrastvloeistof kan een warm en weeïg gevoel veroorzaken. Sommige mensen worden er een beetje misselijk van. De arts kan je vragen een paar uur voor het onderzoek niet te eten en te drinken. 

Overgevoelig voor contrastvloeistof 

Sommige mensen zijn overgevoelig voor contrastvloeistof. Tijdens de CT-scan kun je dan klachten krijgen. Bijvoorbeeld koorts, zweten, duizeligheid, flauwvallen, huiduitslag, zwelling van het gezicht en kortademigheid. Denk je dat je eerder zo’n overgevoeligheidsreactie hebt gehad? Geef dit dan voor het onderzoek aan bij de arts.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Joris Erdmann

Dr. Joris Erdmann

Chirurg, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Illustratie mensen

Mensen die galwegkanker hebben (gehad)

Patiëntenplatform zeldzame kankers

Patiëntenplatform Zeldzame Kankers

Foto Bas Groot Koerkamp

Dr. Bas Groot Koerkamp

Chirurg-oncoloog, Erasmus MC

LinkedIn

Foto Heinz-Josef Klümpen

Dr. Heinz-Josef Klümpen

Internist-oncoloog, Amsterdam UMC (locatie AMC)

Foto Chulja Pek

Chulja Pek, MSc.

Verpleegkundig specialist, Erasmus MC

LinkedIn

illustratie-verpleegkundige

Annuska Schoorlemmer, MSc.

Verpleegkundig specialist, Amsterdam UMC (locatie VUmc)

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: juli 2020