Uitzaaiingen bij galblaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Rondom de galblaas zitten veel lymfevaten, lymfeklieren en bloedvaten. Groeit een tumor door de wand van de galblaas? Dan wordt het risico groter dat kankercellen losraken en zich in het lichaam verspreiden. Dat heet uitzaaien. Een ander woord voor uitzaaiingen is metastasen.

Via het bloed kunnen de losgeraakte kankercellen ergens anders in het lichaam terechtkomen. Daar kunnen ze uitgroeien tot nieuwe tumoren. Dit zijn uitzaaiingen.

De losgeraakte cellen kunnen ook in de buikholte terechtkomen. Ze nestelen zich dan in het buikvlies. Er ontstaat dan vocht in de buik, waardoor de buik gaat opzetten en pijnlijk kan worden.

Galblaaskanker zaait meestal als eerste uit naar:

  • De lever
  • De longen
  • Het buikvlies

Je kunt ook ergens anders in het lichaam uitzaaiingen krijgen. 

Krijg je  (later) ergens anders een tumor, bijvoorbeeld in de lever? Dan zijn dit bijna altijd kankercellen uit de galblaas. Je hebt dan geen leverkanker, maar galblaaskankercellen in de lever.  Deze cellen zijn in de lever terecht gekomen door doorgroei van de tumor of als uitzaaiing via de bloedbaan.

Palliatieve zorg

Bij uitzaaiingen in andere organen begint vaak de palliatieve fase. Hoelang deze fase duurt, verschilt per persoon. Naast de palliatieve behandelingen kun je ook palliatieve zorg krijgen.

Palliatieve zorg helpt mee aan een goede kwaliteit van leven en bij een goede afronding van het leven. Ook je dierbaren kunnen van deze zorg gebruik maken.