Wat is galblaaskanker?

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon
Opslaan

Galblaaskanker is kanker van de galblaas. Er zit dan een kwaadaardige tumor in de galblaas. De medische term voor galblaaskanker is galblaascarcinoom.

De galblaas zit in de buik en is een opslagplaats voor gal. Gal is een belangrijke vloeistof die nodig is om het eten goed te verteren. Lees verder over de galblaas.

Kanker in de galblaas is zeldzaam. In 2023 kregen 193 mensen de diagnose galblaaskanker.  

Hoe groeit kanker van de galblaas?

Vaak wordt galblaaskanker pas laat ontdekt. Er zijn dan meestal uitzaaiingen verder in het lichaam: bijvoorbeeld in de lever, de longen of het buikvlies. Lees meer over uitgezaaide galblaaskanker.

Ook kan galblaaskanker ingroeien in organen die in de buurt van de galblaas zitten. Bijvoorbeeld in de lever, de maag of de galwegen. Door galblaaskanker kunnen de galwegen verstoppen en dat geeft klachten, bijvoorbeeld geelzucht.  

Galblaaskanker is iets anders dan galwegkanker

Bij galblaaskanker zit er kanker in de galblaas. De tumor is in de galblaas ontstaan.

Galwegkanker lijkt op galblaaskanker, maar is een andere soort kanker. Bij galwegkanker is de tumor in de galwegen ontstaan.

Een galweg is een kanaaltje waardoor gal stroomt. De galblaas is de opslagplek voor gal. Lees meer informatie over de galblaas en galwegen.

Symptomen van galblaaskanker

Vaak ontdekt de arts galblaaskanker toevallig. Bijvoorbeeld als je galblaas verwijderd wordt omdat je galstenen hebt. Bij het onderzoeken van de galblaas kan de arts een tumor ontdekken.

Een tumor in de galblaas geeft meestal lange tijd geen klachten. Symptomen van galblaaskanker zijn, onder andere, geel oogwit en een gele huid. Dit heet ook wel geelzucht. Ook pijn onder de ribben kan een symptoom zijn van galblaaskanker. Lees de uitgebreide informatie over symptomen van galblaaskanker

Vooruitzichten van galblaaskanker

Het is lastig om algemene informatie te geven over de overleving van galblaaskanker. De prognose verschilt erg per persoon.

Meestal is het niet mogelijk om te genezen van galblaaskanker. De kanker is vaak uitgezaaid als het wordt ontdekt. Soms kan het leven nog wel gerekt worden door een behandeling. 

Zijn er geen uitzaaiingen, en is de tumor niet in andere organen gegroeid? Dan kun je soms een operatie krijgen. Door een operatie zou je kunnen genezen van galblaaskanker.

Wat is mijn overlevingskans bij galblaaskanker?

Je arts kan je het best vertellen wat jouw vooruitzichten zijn. Dat komt omdat veel dingen invloed kunnen hebben op je prognose. Bijvoorbeeld of de kanker in organen of bloedvaten in de buurt van de galblaas is gegroeid, of er uitzaaiingen zijn en hoe agressief de kanker is.

Onderzoeken bij galblaaskanker

Wil de arts onderzoeken of er mogelijk een tumor in de galblaas zit? Dan krijg je vaak eerst een echo van de buik. Ook zijn een CT-scan en een endo-echografie onderzoeken die je kunt krijgen. Lees de uitgebreide informatie over onderzoeken bij galblaaskanker.

Ziekenhuizen gespecialiseerd in galblaaskanker

Galblaaskanker is een zeldzame kankersoort. Daarom is het belangrijk dat je behandeld wordt in een gespecialiseerd ziekenhuis, waar voldoende kennis en ervaring is over galblaaskanker.

Behandelingen van galblaaskanker

Zijn er geen uitzaaiingen? Dan zal de chirurg proberen de tumor te verwijderen met een operatie.

Als de galblaaskanker wel is uitgezaaid of in andere organen of bloedvaten is gegroeid, kan het leven misschien gerekt worden door chemotherapie.

Er zijn ook behandelingen tegen de klachten van galblaaskanker: een stent of bestraling tegen pijn van de uitzaaiingen. Lees de uitgebreide informatie over behandelingen van galblaaskanker.

Colofon

Met medewerking van:

Foto Philip de Reuver

Dr. Philip de Reuver

Gastrointestinaal chirurg, Radboudumc

LinkedIn

Afbeelding mensen

Mensen die galblaaskanker hebben (gehad)

Foto Mike van Dooren

Mike van Dooren, MSc.

Arts-onderzoeker, Radboudumc

Gemaakt door de redactie van kanker.nl

Laatste update: mei 2021