Operatie bij galblaaskanker

Deze informatie is gecontroleerd door deskundigen.

Naar colofon

Opslaan

Vaak wordt galblaaskanker bij toeval ontdekt nadat de galblaas is verwijderd in verband met galstenen. Ook dan onderzoekt de patholoog namelijk de galblaas. Blijkt daar naast de galstenen ook een kwaadaardige tumor in te zitten? Dan ligt het aan het tumorstadium of het zinvol is dat je nog een keer geopereerd wordt om het aangrenzende deel van de lever en de lymfeklieren rond de galweg te verwijderen.

Wanneer opereren?

De arts zal je alleen opereren als hij verwacht dat je mogelijk van de ziekte kunt genezen. Dat is mogelijk voor sommige patiënten met een vroeg stadium van galblaaskanker.

Een operatie is alleen zinvol als het mogelijk is om alle kwaadaardige cellen te verwijderen. 

Wat houdt de operatie in?

Bij de operatie verwijdert de chirurg het deel van de lever waar de galblaas tegenaan ligt. Het gaat om de lever segmenten 4B en 5. Dit is een klein deel van de lever. Daarnaast verwijdert hij de lymfeklieren rondom de galblaas.

De operatie duurt ongeveer een halve dag. Na de operatie verblijf je gemiddeld een week in het ziekenhuis. Soms ontstaan complicaties waardoor de opname langer duurt.

Patienten met galblaaskanker worden met name behandeld in het Erasmus MC, AMC, VUmc, UMCG en MUMC+

Uitslag van het weefselonderzoek

Na de operatie onderzoekt een patholoog het weggenomen weefsel onder de microscoop op aanwezigheid van kankercellen. De uitslag van dit onderzoek heet een PA-uitslag.

Door deze PA-uitslag wordt duidelijk:

  • Of de cellen goedaardig of kwaadaardig zijn. Voorafgaand aan de operatie is dat soms niet met zekerheid te zeggen.
  • Vanuit welke orgaan de tumor precies ontstaan is. Het is soms voor de operatie niet goed te zien of de tumor is ontstaan in de galblaas, de galweg of de lever.
  • Wat het stadium van de ziekte is.

Gevolgen van de operatie

Bij elke operatie kunnen complicaties ontstaan. Bij een operatie voor galblaaskanker heb je een risico op:

  • Nabloeding
  • Infectie van de wond
  • Longontsteking
  • Trombose: een bloedpropje in de bloedvaten

Je maag en darmen werken tijdelijk niet. Hierdoor kun je minder goed eten en ben je soms misselijk. Soms duurt dit langer dan een week. Je krijgt dan tijdelijk sondevoeding via een slang in de darm.

Na de operatie kan er een vochtophoping in de buik ontstaan waarin bacteriën groeien. Dit heet een abces. Een abces is een holte gevuld met pus. Je krijgt dan pijn en koorts. Het is belangrijk dat de pus uit het lichaam weg kan. Daarvoor plaatst de arts een slangetje (drain) door de buikwand in het abces. Hij brengt de drain in met behulp van een echografie of een CT-scan.